Rekordhøje elpriser giver kolde rum i familien Olesens nye hjem: - Vi tænker hele tiden, hvad kommer det til at koste?

Rekordhøje elpriser giver kolde rum i familien Olesens nye hjem: – Vi tænker hele tiden, hvad kommer det til at koste?


Energi: Elpriserne så ellers fornuftige ud, da Anders Olesen og ægtefælle Chalotte Olesen skrev under på huset i Hee få kilometer uden for Ringkøbing i september sidste år.

Men panikken begyndte at brede sig, da de i december flyttede ind og fra sidelinjen kunne følge med i de stigende elpriser, der smittede af på danskernes elregning. Priser, der ikke harmonerer med netop at have sat sig i en murstensparcel på 250 kvadratmeter, der udelukkende varmes op af el.

– Vi forsøgte at holde huset på 23 grader, så vi ikke frøs, men vi vidste allerede i december, at det var dyrt. Vores soveværelse og kontor er ikke opvarmet. Vores badeværelser er ikke opvarmede, og vores bryggers og gæsteværelse er heller ikke, siger 28-årige Anders Olesen, der sammen med Chalotte Olesen har døtrene Ea og Vigga på seks og ét år.

Ifølge Dansk Industri var priserne på energimarkedet i 2021 historisk høje. Elprisen steg med 305 procent. December var derfor en dyr måned for familien Olesen, der bruger mange kilowatt-timer i døgnet – så mange, at alle elselskaber, Anders Olesen har kontaktet, ikke kan give dem en aftale på en fast pris.

– I december brugte vi lige under 2000 kilowatt-timer. En dag var prisen på én kilowatt over 7,5 kroner – så begynder man at tænke over, hvornår man bruger strømmen, og tager hellere lige en trøje og et par ekstra strømper på. Det kan vælte de fleste budgetter, siger Anders Olesen, der selv er el-installatør og derfor tænker over priserne per automatik.

Holder øje med billigere timer

I begyndelsen trættede det Chalotte Olesen, at hendes mand var nøjeregnende med hjemmets strømforbrug. Nu følger de begge med i prisudsving på el som var det kurser på aktiebørsen.

– Ser vi, at strømmen er billigere i morgen, jamen så udskyder vi vores kogevask. Pludseligt har vi en hel dag, hvor vi ikke laver andet end at vaske tøj, hvis det er billigt.

I december brugte vi lige under 2.000 kilowatt-timer. En dag var prisen på én kilowatt over 7,5 kroner – så begynder man at tænke over, hvornår man bruger strømmen, og tager hellere lige en trøje og et par ekstra strømper på.

Anders Olesen, husejer

Familien benytter sig af tidsforskudt start på de fleste hårde hvidevarer i et forsøg på at spare på el-forbruget.

– Når vi har fyldt opvaskemaskinen, går vi ind og kigger på, hvornår strømmen er billigst. Er det mellem klokken to og tre, udskyder vi, så den først starter dér. Det gør vi både med vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine. Vi voksne bader om aftenen efter kl. 20, hvor det begynder at blive billigere igen, for vi har også el-vandvarmer.

Efterhånden har de dyre kilowatt-timer også fået indflydelse på hjemmets menukort.

– Forleden ville vi lave pulled pork. Det skulle stå i ovnen i seks-syv timer, og det valgte vi ikke at gøre. I og med at vi kan følge med i, hvad prisen koster for hver kilowatt-time, går vi hele tiden og holder øje. Man har aldrig ro i hovedet. Vi endte med at købe noget, der skulle varmes – det var fint, men jeg kan godt lide at stå i et køkken.

Fremtiden er usikker

Det er ikke kun på strømkontoen, at de høje elpriser påvirker familien. Det tærer på overskuddet at holde øje med, om tv og lamper bliver slukket, når de ikke er i brug, og sikre, at iPads og telefoner lader op i løbet af nattens billigere timer.

– Vi tænker hele tiden, hvad kommer det til at koste? Vi ved det bare ikke. Vi holder øje med det hver dag, hvor træls det end er. Det er hårdt, siger Anders Olesen.

Med et usikkert marked er det ikke til at sige, hvornår familien Olesen kan se faldende priser på elregningen igen. Anders Olesen fortæller, at familien allerede er begyndt at overveje, om det var en fejl at købe huset, som de ellers er glade for.

– Hvor længe vi kan blive ved, det ved jeg ikke. Vi har da allerede snakket om, om vi er nødt til at sælge huset igen. Vi har budgetteret med et maksimum på 26.000 kroner om året til el. Dem tror jeg ikke, vi kommer til at holde. Hvis vi kommer op på det dobbelte, skal vi overveje, om vi har råd til at sidde i huset.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Herunder 2 videoer som du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!