Özlem ser tilbage på 2021: - Jeg mistede min jødiske bedstefar og slog rødder i Danmark ved at grave i haven

Özlem ser tilbage på 2021: – Jeg mistede min jødiske bedstefar og slog rødder i Danmark ved at grave i haven


Den 28. juli døde den tidligere overrabbiner Bent Melchior af en blodprop i hjertet. Han blev 92 år og ligger begravet på Vestre Kirkegårds mosaiske afsnit. For Özlem var han den bedstefar, hun aldrig havde haft.

Han havde sådan en rød lænestol, som jeg har fået lov at arve af familien. Nu står den på mit kontor, og når jeg kommer ind om morgenen, siger jeg godmorgen, Bent

Özlem Cekic

– At miste Bent er nok det største tab, jeg har lidt i de 12 år, vi nåede at kende hinanden. Der gik ikke en uge, hvor vi ikke var i kontakt med hinanden. Han var 92 år, men i mit hoved var han jo udødelig, så det var alt for tidligt at miste ham. Men det er utroligt, hvad den mand har nået i sit liv, og hvor mange mennesker han rørte. Der er ikke mange, der får et to sider langt håndskrevet kondolencebrev fra dronningen, men det fik Bent Melchiors sønner, siger Özlem Cekic.

Hvad nåede I ikke sammen?

– Mange ting. Vi nåede helt konkret ikke den tur til Bakken, hvor vi skulle have en rødspætte med det hele. Men det er mere hverdagskontakten, jeg tænker på. Han havde sådan en rød lænestol, han altid sad i, og den har jeg fået lov at arve af familien. Nu står den på mit kontor, og når jeg kommer ind om morgenen, siger jeg godmorgen Bent. Jeg føler nogle gange, jeg kan se ham sidde i stolen, når jeg tænker, hvad ville Bent sige eller tænke om det her? Jeg kan se ham knytte næven, som han gjorde, når han var begejstret. Eller lægge sit sin pande mod sin hånd, som han gjorde, når han var bekymret. Eller se ham smile med hovedet på skrå, som han gjorde, siger hun.

Var I aldrig uvenner?

– Der var dengang, jeg var blacklistet og ikke kunne rejse ind i Tyrkiet i fem år, fordi jeg havde kritiseret Erdogan. Bent havde advaret mig, men alligevel købte jeg en flybillet til Tyrkiet, for der var gået fire år, og jeg tænkte, at der nok ikke kunne ske noget. Da Bent endelig sagde noget var det: “Du får god tid til at skrive en bog, når du kommer i fængsel. Den skal nok blive en bestseller”. Jeg endte med at afbestille billetten.

Tror du jeres venskab har betydet noget for andre?

– Ja det er jeg overbevist om, for det havde en voldsom effekt, at vi to var sammen. Han åbnede det jødiske samfund for mig, og sammen besøgte vi det muslimske samfund. Min familie tog imod ham med glæde, og mine børn kaldte ham oldefar, fordi vi havde en aftale om, at han var min bedstefar. 

– Når vi gik ud sammen, kunne vi se på folks reaktioner, at det betød noget. Nogle havde tårer i øjnene imens, for de kunne se, vores venskab var oprigtigt. Vi har blandt andet besøgt mange muslimske og ikke-muslimske friskoler sammen, og vi har besøgt Grimhøjmoskeen og set Pride-optog sammen.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Herunder 2 videoer som du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!