Vokseværk er stadig et mysterium. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

NYHEDER: Vokseværk er fortsat et mysterium – Ekstra Bladet

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Der er ikke videnskabelig dokumentation for, at børns smerter i benene skyldes, at de vokser, viser ny forskning

Vokseværk er stadig et mysterium. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

‘Vokseværk’ lyder diagnosen ofte, når børn og teenagere har ondt i benene: Smerten skyldes, at deres kroppe vokser, antager vi.

Men faktisk er det, vi kalder vokseværk, et mysterium, og ingen ved, hvad smerterne reelt skyldes, viser et nyt studie.

Det skriver New Scientist ifølge Videnskab.dk.

I studiet har australske forskere gennemgået 147 videnskabelige artikler, der nævner ordet ‘vokseværk’. Forskerne finder ingen klar definition på, hvad vokseværk er, og det er uklart, om smerterne overhovedet skyldes vækst.

– Børn og teenagere bliver fortalt, at de har vokseværk, men baseret på vores fund er det upræcist, siger en af forskerne bag studiet, Mary O’ Keeffe fra Institut for Muskulær Sundhed på University of Sydney i Australien, til New Scientist ifølge Videnskab.dk.

– Hvis det er en sundhedsprofessionel, der giver diagnosen, skal den være baseret på solid evidens. De bør være sikre på, at vækst er årsagen, men det ved vi ikke, fortsætter hun.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor får man vokseværk?

Mary O’ Keeffe og de øvrige forskere har undersøgt, hvad den videnskabelige litteratur rapporterer om smerter hos børn og teenagere ud fra følgende kriterier:

  • Typen af smerte
  • Hvor på kroppen, det gør ondt
  • Smertens varighed
  • Hvornår smerten opstår
  • Smertens styrke
  • Barnets alder
  • Smertens forhold til fysisk aktivitet og fysiske undersøgelser

Kun 7 procent af de 147 studier konkluderer, at smerterne kan skyldes vækst. 2 studier konkluderer, at smerterne intet har med vækst at gøre. Et studie konkluderer, at smerterne i de fleste tilfælde opstår i slutningen af vokse-perioden, hvor væksthastigheden er sænket.

Derudover finder forskerne også en række andre uoverensstemmelser i den videnskabelige litteratur. For eksempel beskriver 14 procent af studierne smerterne som vedvarende, mens 5 procent beskriver dem som forbigående.

Videnskab.dk skriver, at det ifølge Mary O’ Keeffe er problematisk, hvis læger per automatik, men uden dokumentation, går ud fra, at smerter hos børn og teenagere skyldes vækst, fordi det kan medføre, at de overser andre alvorlige tilstande.

Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Pedriatrics.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Dybdegående dansk studie: Selv hygge-sportsudøvere har sundere aldringsproces

Studie om analsex: Disse tre teknikker giver større nydelse, fortæller kvinder

Russisk angreb på Danmark ‘kan blive 9. april om igen’: Ny rapport dumper det danske forsvar
 Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over på Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
×
Show
×
Show