Den dømte nu 49-årige terapeut afviste under retssagen om vanrøgt af hendes døtre, at hun var voldelig. Men hun erkendte, at hun kunne være overordentlig striks. Privatfoto

NYHEDER: Nu stævner søstre kommunen – Ekstra Bladet

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Nu tager fire mishandlede og vanrøgtede søstre for alvor kampen op mod Odense Kommune.

De stævner kommunens socialforvaltning og kræver en samlet million-erstatning. Det sker i forlængelse af, at de netop har fået fri proces til at søge moralsk og økonomisk oprejsning for deres mors voldsregime igennem en lang årrække.

Det oplyser deres advokat, Mads Pramming. Han vurderer, at kommunen svigtede børnene og handlede i strid med menneskerettighederne ved ikke at reagere på adskillige advarsler om moderens overgreb.

Den dømte nu 49-årige terapeut afviste under retssagen om vanrøgt af hendes døtre, at hun var voldelig. Men hun erkendte, at hun kunne være overordentlig striks. Privatfoto

 

Odense Kommune har efter advokatens mening et medansvar for de fire søstres forsømte barndom i moderens jerngreb ved ikke at have grebet alvorligt og effektivt nok ind trods en stribe indberetninger fra pigernes fædre, skoler, statsforvaltning og mormor.

De første blev afleveret helt tilbage til 2005.

‘Sindssygt god nyhed’
Mads Pramming går i aktion nu, fordi søstrene endegyldigt har fået fri proces. Det indebærer, at staten betaler sagsomkostningerne.

– Det er en sindssygt god nyhed. Det sker kun, når staten vurderer, at der er rimelig grund til at føre sagen og en realistisk udsigt til at vinde over kommunen, siger Mads Pramming.

Den dømte nu 49-årige kvinde, der på overfladen stod i spidsen for et poleret dukkehjem, blev sidste år idømt to års fængsel i straffesagen mod hende. Den perfektionistiske mor blev som udførligt omtalt i Ekstra Bladet fundet skyldig i omfattende fysisk og især psykisk vold, nedværdigende behandling og ulovlig tvang mod sine børn helt tilbage fra foråret 1996 og frem til hendes anholdelse to årtier senere.

Det var en indberetning fra Mille Sofie Larsen, den ældste af de fire søstre, som fik politiet til at gå ind i vanrøgtssagen i 2020. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Det var en indberetning fra Mille Sofie Larsen, den ældste af de fire søstre, som fik politiet til at gå ind i vanrøgtssagen i 2020. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Selv mente hun under dommerens afhøring af hende sidste år i Retten i Odense, at der nok var tale om en streng opdragelse, men hun afviste, at hun på noget tidspunkt havde været voldelig. Det fik hun ikke medhold i.

To af kvindens døtre er nu voksne, mens de to yngste er teenagere. De har alle været igennem en svær tid med nedture som følge af moderens overgreb. Det er især de strafbare forholds omfang, der falder i øjnene.

Milles rædselsberetning
En af pigerne måtte for eksempel bide smerten i sig, når nåle blev presset ind under hendes negle, til de blødte.

Én blev tvunget til at slikke gulvet i villaen i Odense. Der var massive nedrakninger og ulykkelige børn der blev efterladt alene adskillige timer i træk.

Den vanrøgt-dømte nu 49-årige mor blev anholdt i november 2020 blandt andet på grundlag af en indberetning fra den ældste af sine fire døtre til Odense Kommune.

Nogle af anklagepunkterne om psykisk og korporlig vold går tilbage til 1996 og andre helt frem til kvindens anholdelse.

Men skyldspørgsmålet blev onsdag afgjort i Retten i Odense med en dom på to års fængsel til kvinden, som samtidig blev pålagt at betale hver af sine døtre 30.000 kroner i tortgodtgørelse. Hun ankede på stedet til frifindelse og subsidiært formildelse.

Kvinden blev dømt efter anklageskriftet. Hun har blandt andet presset nåle ind under døtrenes negle, så det blødte, taget kvælertag og tvunget dem til at slikke gulvet og kaldt dem luder, klam, mongol og abe. Et af børnene fik børstet tænder så hårdt, at tandkødet begyndte at bløde. I flere tilfælde græd døtrene angiveligt af smerte.

Der har ikke været nedlagt påstand om, at kvinden skulle have en behandlingssdom, og hun har ikke gennemgået en mentalundersøgelse.

I første omgang blev der nedlagt referatforbud for hele hovedforhandlingen, hvor pigernes forklaring og dele af dokumentationen blev fremlagt bag lukkede døre.

Ekstra Bladet protesterede mod referatforbudet og fik medhold i landsretten, som mente, at et navneforbud og de delvist lukkede døre var beskyttelse nok.

 


– Den psykiske terror og fysiske vold har været der dagligt. Den var der altid. Jeg tilgiver hende aldrig, sagde den ældste datter, den 25-årige Mille Sofie Larsen, sidste år til Ekstra Bladet, da hun valgte at stå frem med sin og søstrenes rædselsberetning.

Det var hende, der i efteråret 2020 fik sagen mod moderen til at rulle, da hun tog mod til sig og sendte en lang, samlet indberetning til Odense Kommune og Fyns Politi.

Mille Sofie Larsen håber meget at få en klokkeklar undskyldning ud af stævningen mod Odense Kommune. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Mille Sofie Larsen håber meget at få en klokkeklar undskyldning ud af stævningen mod Odense Kommune. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Mille Sofie Larsen har på sine egne og sine søstres vegne ét helt afgørende mål med at indlede retslig tvist mod Odense Kommune.

– Jeg vil være så taknemmelig for en officiel undskyldning. Også fordi det måske kan betyde, at børn i andre sager får hjælp og en grundigere behandling, siger Mille Sofie Larsen.

I stævningen kræver Mads Pramming 300.000 kroner i erstatning til hver af de fire søstre. En beløbsstørelse som svarer til, hvad der tidligere er kommet til udbetaling i lignende, danske erstatningssager om voldsofre, der har følt sig svigtet af en kommune.

Odense Kommune mener ikke at have erstatningsansvar og har afvist at indgå forlig.

Mille Sofie Larsen (til venstre) kan ikke tilgive sin mor. Hun afviser at genoptage forbindelsen med den nu 49-årige kvinde, som fik to års fængsel i Retten i Odense. Foto: Tim Kildeborg Jensen/privatfoto
Mille Sofie Larsen (til venstre) kan ikke tilgive sin mor. Hun afviser at genoptage forbindelsen med den nu 49-årige kvinde, som fik to års fængsel i Retten i Odense. Foto: Tim Kildeborg Jensen/privatfoto

 

Ekstra Bladet har tidligere spurgt Mille Sofie Larsen, om det er vrede, der har drevet hende og de tre yngre søstre til at stævne Odense Kommune.

– Nej. Jeg er mere skuffet og ked af det. Det er først for alvor gået op for mig nu, hvor stort et svigt det var, når jeg lytter til og mærker folks reaktioner på det, vi har været igennem, fortæller Mille Sofie Larsen.

– Hvorfor fortalte du aldrig sandheden, når socialrådgivere var på besøg?

– Vi var hele tiden instrueret i, hvad vi skulle sige. Jeg tog den maske på, som mor bad mig om. Jeg turde ikke åbne op, fordi jeg var bange for, at mor ville skille mig fra mine søskende, og det havde de ikke værktøjerne til at gennemskue, siger Mille Sofie Larsen, som fortæller, at hun altid var bange og dybt påvirket af den skyldfølelse, som hendes mor plantede i hende.

Retssager om psykisk vold efter straffelovens paragraf 243 kan være vanskelige at håndtere for domstolene, fordi det er en kompliceret bestemmelsen, der er relativt ny – den trådte i kraft for tre år siden – med relativt få domme, og fordi det typisk er vanskeligt at føre bevis

Det vurderer Trine Baumbach, professor på det juridiske fakultet ved Københavns Universitet, som ikke ønsker at udtale sig om den konkrete sag i Odense.

Psykisk vold defineres i straffeloven som ‘et gentaget og kontinuerligt mønster’ af handlinger eller undladelser, der har til formål at kontrollere og dominere en anden, så den person nedbrydes eller underordner sig.

– Problemet er, at det er utroligt svært at bevise, fordi det meget handler om en stemning og systematisk mundtlig chikane, siger professoren, som fremhæver, at det desuden er svært at adskille psykisk vold og almindelig, striks opdragelse.

Trine Baumbach fortæller, at paragraffen blev indført, fordi politikerne mente, at det ikke førhen var kriminaliseret i tilstrækkelig grad, og fordi de anser psykisk vold for at være lige så skadelig som fysisk vold.

– Det er en anerkendelse af, at psykisk vold kan ødelægge mennesker i lige så høj grad som fysisk vold, siger hun.

Professoren forklarer, at der stilles tre krav, hvis en sag om psykisk vold skal føre til tiltaler og domme. Det skal være udøvet af en person med tilknytning til samme husstand og være sket gentagne gange, så det danner et mønster over en længere periode.

Handlingen skal være groft nedværdigende, forulempende eller krænkende, og endelig skal det have ført en ‘utilbørlig’ styring af ofrene med sig.

Trine Baumbach vurderer, at straffe i nye sager om psykisk vold næsten pr. automatisk vil danne præcedens, fordi der indtil videre er så få domme.


Det kan stadigvæk tynge Mille Sofie Larsen, at hun ikke slog alarm for mange år siden.

– Det er ikke rimeligt at forlange, at børn, der er udsat for overgreb, fortæller det selv. Jeg ville ønske, at de socialrådgivere, der kom hos os, havde grebet ind og været dygtigere til at gennemskue, hvad der foregik hjemme hos os, siger Mille Sofie Larsen.

Hun har efter sidste års dom til moderen taget hul på en pædagoguddannelse.

Læs mere om vanrøgt-sagen:

Bitre fædre: Pigernes mor snød kommunen

Jesper måtte opgive sin datter

Mishandlet af mor: – Utryg ved hvad hun kan finde på

Utilfreds med vanrøgtsdom: Mor risikerer hårdere straf for vold

Hun er dømt for mishandling af døtre: ‘Jeg kan ikke kalde hende mor’

Mor får to års fængsel for mishandling

Barske anklager i vanrøgtssag: Mor stak døtre med nåleSource link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over på Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
×
Show
×
Show