Mørke lyn eller jordiske gammaglimt blev første gang rapporteret i 1994, men selv i dag har forskere kun en tåget forståelse af, hvordan disse strålingseksplosioner opstår. Arkivfoto: Getty Creative

NYHEDER: Mørke lyn kan påvirke flypassagerer – Ekstra Bladet

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Selvom forskere er i tvivl om, hvordan såkaldte jordiske gammaglimt opstår, så kan fænomenet udsætte flyrejsende for en skadelig mængde stråling

Mørke lyn eller jordiske gammaglimt blev første gang rapporteret i 1994, men selv i dag har forskere kun en tåget forståelse af, hvordan disse strålingseksplosioner opstår. Arkivfoto: Getty Creative

De blinker og lyser ikke som almindelige lyn, men ‘mørke lyn’ eksploderer overalt på kloden.

Disse mystiske fænomener kaldes mere præcist jordiske gammaglimt eller TGF (Terrestrial Gamma-Ray Flash). De er korte og kraftfulde gammastrålingseksplosioner fra tordenskyer, der skyder ud mod rummet.

Skønt videnskaben ikke helt kan forklare, hvorfor eller hvordan de jordiske gammaglimt opstår, så kan disse glimt stadig påvirke os mennesker – i hvert fald hvis vi sidder i et passagerfly

Det har en fransk forskergruppe offentliggjort på American Geophysical Union-messen.

Læs også: Derfor har kloge kvinder det svært på datingmarkedet

Her præsenterede de resultaterne fra et forskningsprojekt, der viste, at ‘mørke lyn’ i sjældne tilfælde kan ramme forbipasserende fly og kortvarigt udsætte passagerer for usikre mængder gammastråling.

Jordiske gammaglimt opstår godt 10 til 15 kilometer over Jordens overflade, som tilfældigvis er de samme luftlag, mange passagerfly bevæger sig i.

Den franske forskergruppe har analyseret observationer af jordiske gammaglimt og flyruter, og deres beregninger antyder, at ‘mørke lyn’ kan udløses i nærheden af passagerfly en gang hvert 1. til 4. år.

Arkivfoto: Getty Creative
Arkivfoto: Getty Creative

I beregningerne er der dog ikke taget højde for, at de fleste piloter nok vil omgå sådanne uvejr, så risikoen for eksponering af gammastråling er nok mindre, mener forskerne. Alligevel mener de, at vi skal tage de jordiske gammaglimt alvorlige, når vi rejser i de øvre luftlag.

I en række computersimuleringer fandt forskerne ud af, at passagerer, der flyver inden for 200 meter fra et kraftigt jordisk gammaglimt, kan blive udsat for doser af stråling på mere end 0,3 sievert.

Sievert er måleenheden for den mængde af ioniserende stråling, der indoptages i levende organismer. Mennesker må helst ikke blive udsat for mere end 0,02 sievert om året.

Arkivfoto: Getty Creative
Arkivfoto: Getty Creative

 

Mørke lyn eller jordiske gammaglimt blev første gang rapporteret i 1994, men selv i dag har forskere kun en tåget forståelse af, hvordan disse strålingseksplosioner opstår.

Fænomenet finder sted op til tusinde gange hver dag, og den generelle teori blandt forskere er, at disse gammaglimt udløses af de elektriske felter, der skabes i tordenvejr. Disse felter kan udskyde elektroner med hastigheder, der nærmer sig lysets hastighed.

Mere præcist mener forskerne, at gammastrålingen skabes, når elektroner mister energi.

Noget i atmosfæren gør elektronerne energirige, og denne energi frigives ved, at der udsendes gammastråling oven over tordenskyerne.

Læs også: Livlige drømme giver fred på dødslejet

Det er dette noget, forskerne endnu ikke har gennemskuet, hvordan opstår, men de kan måle, at gammastråling sendes ud i rummet fra skyerne.

Glimtene varer hundrede gange kortere tid end et sekund, men alligevel opstår der energier på op til 20 millioner elektronvolt.

Mere viden: Fremtidsfly endte i katastrofe: Concordens storhed og fald

——— SPLIT ELEMENT ———Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over på Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
×
Show
×
Show