Mindst otte gange blev der advaret i skandalesag om amputerede ben: Fyring af en enkelt chef løser ikke problemet, siger patientforening

NYHEDER: Mindst otte gange blev der advaret i skandalesag om amputerede ben: Fyring af en enkelt chef løser ikke problemet, siger patientforening

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Amputationsskandalen: Der blev sendt mindst otte advarsler om for høje amputationsrater eller kapacitetsproblemer, inden en opsigtsvækkende analyse for nylig afslørede, at op mod flere hundrede patienter gennem årene kunne have undgået at få amputeret deres ben.

Det viser Avisen Danmarks gennemgang af amputationsskandalen, der torsdag fik et enigt forretningsudvalg til at fyre regionens koncerndirektør, Ole Thomsen.

Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura på Syddansk Universitet, kalder mængden af advarsler overvældende.

– Det er meget opsigtsvækkende, og det dokumenterer jo, at det her er et problem, man burde have kendt til i årevis, siger han.

Også Jes Sanddahl Lindholt, professor og forskningsleder på karkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital, vurderer, at det bør give anledning til selvransagelse, når omfanget af advarsler er så stort:

– Jeg er noget forbløffet over, at der skal så mange advarsler til og over så lang en årrække, før der sker noget. Hvad skal man med advarsler, hvis man ikke forholder sig til dem. Vi kan bare konstatere, at der gik ufattelig lang tid, før de blev taget alvorligt.

Advarsler siden 2012

Avisen Danmark har tidligere fortalt, hvordan advarselslamperne allerede blev tændt i 2012, da Aarhus Universitetshospital blev bedt om at undersøge, hvorfor amputationsraten på hospitalet var cirka dobbelt så høj som andre steder. Siden er enten Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Viborg eller regionen mindst yderligere syv gange blevet advaret.

Direktør i Danske Patienter Morten Freil er “dybt bekymret” over omfanget af advarsler:

– Det er virkelig alvorligt. Det vidner om, at der har været en viden i mange år, som der ikke er reageret på i en meget alvorlig sag, hvor patienter har mistet førligheden, selv om det kunne have været undgået.

Fyringen af koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen har heller ikke givet Danske Patienter ro i maven.

– Det er klart, at en enkelt persons afskedigelse ikke ændrer hele billedet. Organisationen skal se på, hvordan den reagerer, når der er advarselstegn i kvalitetsdata og bekymringshenvendelser, siger han.

– Vi fik ikke alle advarsler

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) siger til Avisen Danmark, at mange af advarslerne slet ikke er nået frem til regionsrådspolitikerne. Men det skal der i fremtiden laves om på:

– Vi skulle have haft de oplysninger allerede tilbage i 2010-2012, og der skulle have været gennemført flere audits (undersøgelser, red.) og være fulgt op på dem. Det er derfor, vi har igangsat en ekstern undersøgelse af, hvem der har vidst hvad hvornår.

Kühnau fastholder, at regionsrådet først fik kendskab til bekymringerne i 2018, da der blev planlagt besparelser i regionen og Dansk Karkirurgisk Selskab skrev direkte til ham. Men ifølge Kühnau betryggede hospitalsledelsen regionsrådet i, at der blev leveret samme kvalitet som andre steder i landet.

– Det hæfter vi os ved. Så kommer der igen kritik i forbindelse med sundhedsplanen for hospitalerne i et fire siders notat, hvor der står, der amputeres for mange ben, og kapaciteten er for lav. Men det ser vi ikke, for det vi får er et sammenskriv af de 23 høringssvar i et stort ark. Der står intet om amputerede ben eller manglende kapacitet, siger han.

Senest mandag skal regionen aflevere en redegørelse om sagen til Sundhedsstyrelsen.

Her får du overblikket over de advarsler, Avisen Danmark kender til:

1 Første advarsel

De første advarsler var de “bekymrende høje” amputationsrater på hospitalerne i Viborg og Aarhus. Amputationsraten dækker over patienter, som fik foretaget en amputation et år efter, at de ellers havde fået forebyggende behandling. Ifølge eksperter sker det ofte, hvis den forebyggende behandling er sket for sent.

Eksperter vurderer, at Region Midtjylland allerede i 2012 burde have opdaget de mange amputationer. Da havde hospitalerne i Viborg og Skejby en amputationsrate på cirka det dobbelte af landsgennemsnittet. Det medførte, at der skulle udføres en intern undersøgelse.

2 Anden advarsel

Problemet blev dog ikke løst, og i 2016 blev det igen konstateret i en årsrapport fra landsregisteret Karbase, at Aarhus Universitetshospital havde en “bekymrende høj” amputationsrate på 30 procent. Derfor blev der planlagt endnu en intern undersøgelse.

3 Tredje advarsel

I årsrapporten fra 2017 stod det klart, at der igen var udfordringer på Aarhus Universitetshospital. Her konstateres det, at andelen af patienter, som behandles for koldbrand, var væsentlig højere i Aarhus end andre steder.

“Det kan skyldes for ringe behandlingskapacitet”, stod der i rapporten.

4 Fjerde advarsel

I 2018 lå amputationsraterne på Aarhus Universitetshospital over det dobbelte af eksempelvis Kolding Sygehus’, og derfor blev der planlagt endnu en intern undersøgelse. Men den blev aflyst i 2018, da det også blev besluttet, at der ikke skulle udføres flere undersøgelser, da det året forinden “ikke gav udslag i nogle brugbare informationer”.

5 Femte advarsel

I 2018 blev en række parter bedt om at give høringssvar til det kommende budget, hvor karkirurgien stod over for besparelser. Det fik Dansk Karkirurgisk Selskab til at skrive direkte til blandt andre regionsformand Andes Kühnau (S):

“Konsekvenserne af manglende eller forsinket karkirurgisk behandling er dels amputationer af benene på grund af koldbrand og dels øget risiko for lammelser pga. blodpropper i hjernen”.

Samtidig advarede Dansk Karkirurgisk Selskab om, at den karkirurgiske aktivitet i Region Midtjylland i forvejen var lav.

6 Sjette advarsel

I februar 2019, kort tid efter spareplanen blev vedtaget, skrev Dansk Karkirurgisk Selskab igen til Region Midtjylland. Her gik bekymringen primært på, at der ingen karkirurger ville være i ledelsen, konsekvenserne af den foreslåede nye arbejdsdeling og den manglende vagtdækning.

Arbejdsdelingen og vagtdækningen i regionen er siden ændret. Men manglen på karkirurger i ledelsen er fortsat et kritikpunkt, og det gjorde Dansk Karkirurgisk Selskab allerede da opmærksom på:

“Varetagelsen af den daglige drift og prioritering i den karkirurgiske patientbehandling i hele regionen vil således fremover blive foretaget af ledelser uden karkirurgisk faglig indsigt”.

7 Syvende advarsel

I juni 2019 advarede Det Tværfaglige Specialeråd om, at antallet af benamputationer pga. åreforkalkning lå væsentligt højere i Region Midtjylland end i for eksempel Region Syddanmark.

“En tilstand, der potentielt kan ende i amputation i benene,” skrev rådet og tilføjede: “Der er generelt mangel på speciallæger i karkirurgi, og Region Midtjylland har den laveste andel karkirurger per indbygger”.

8 Ottende advarsel

To måneder, efter de nye besparelser trådte i kraft i Region Midtjylland, skrev Dansk Karkirurgisk Selskab igen til Region Midtjylland. Her skrev selskabet, at det var bekymret for spareplanen, da det allerede er “bekendt med flere sager med uheldig udgang for patienter”. Senere svarede Anders Kühnau direkte på henvendelsen, hvor han efterspurgte konkrete patientforløb. Det svarede Dansk Karkirurgisk Selskab ikke på.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over på Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
×
Show
×
Show