Indbrudstyve er vågnet fra coronadvale: Gert satte sig på én af dem, mens Lis kom farende med et boldbat

NYHEDER: Indbrudstyve er vågnet fra coronadvale: Gert satte sig på én af dem, mens Lis kom farende med et boldbat

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Kriminalitet: Indbrudstyvene er tilbage, efter at antallet af anmeldte indbrud i private hjem blev halveret under coronapandemiens hjemsendelser. I hvert fald er der på landsplan anmeldt 13 procent flere indbrud i årets første kvartal end i samme periode sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

En af dem, som har mærket på egen krop at have ubudne gæster i sit hjem, er 72-årige Gert Nicolajsen fra Hundige Landsby ved Greve. Han og konen, Lis på 74 år, har været udsat for to indbrud og to indbrudsforsøg i de 19 år, de har boet på Hundige Bygade.

– Det har været ved højlys dag, hvor de har smadret glasset i terrassedøren og taget min kones pung, smykker og genstande, der er lette at omsætte. Det er ganske ubehageligt, og jeg ønsker det ikke for nogen, siger Gert Nicolajsen.

Ifølge Lasse Nikolaj Staun, der er analytiker og indbrudsekspert hos Det Kriminalpræventive Råd, har der siden 2010 været et faldende antal indbrud. Sidste år skete et helt ekstraordinært fald, men nu stiger antallet af indbrud i takt med, at samfundet atter åbner.

– Der sker stadig indbrud, og vi nærmer os sommerferien, der er en højtid for indbrudstyvene, derfor vil jeg klart anbefale borgerne at tage nogle forholdsregler, siger han.

En nabo ringede pludselig en eftermiddag og sagde, at der luskede en fyr rundt, så jeg kørte ned og spærrede vejen med bilen og sagde til Lis, at hun skulle komme med boldbattet.

Gert Nicolajsen, beboer i Hundige Landsby, Greve

I dag har pensionistparret fra Greve-egnen både installeret tyverialarmer, fået pengeskab og er med i villavejens nabohjælp-ordning, mens de gemmer ting af særlig værdi væk, når de er ude at rejse. Alle indbrud er nemlig sket, mens de har været på ferie.

– Det er noget underligt noget at få at vide i lufthavnen, at der har været andre inde i ens hjem. Der fiser mange tanker gennem hovedet på én, for man ved ikke, hvad der er sket, eller hvad de har taget, siger Gert Nicolajsen.

Nordjylland hårdest ramt

De nye indbrudstal fra i år tyder dog på, at det står værst til i den helt anden ende af landet. I Nordjylland har man nemlig haft 93 procent flere indbrud i forhold til første kvartal i 2021.

– Vi har været ramt af to-tre kriminelle grupperinger, der har lavet relativt mange indbrud i Aalborg-området og ned langs Rebild- og Hobrokanten. Vi har sigtet mange og varetægtsfængslet nogle, så der har været en opblomstring, men nu er der ro på igen, siger vicepolitiinspektør Niels Kronborg fra Nordjyllands Politi.

Han forklarer, at indbruddene normalvis sker i bølger, og derfor har vinterhalvåret ikke været anderledes. Grupperingerne har både været af lokal og udenlandsk karakter, sidstnævnte gruppering er stadig eftersøgt.

– Fra vores stol vidner det om, at vi går ind i et mere normalt år på indbrudsområdet. Det er både i private boliger, sommerhuse og erhvervsejendomme, der er en stigende tendens. Men vi glæder os stadig over, at tallene generelt falder, siger vicepolitiinspektøren.

Niels Kronborg forsikrer om, at det nordjyske politi fortsat arbejder på at nedbringe antallet af indbrud. I øjeblikket bør ejere af landejendomme være ekstra opmærksomme på indbrud.

– Selv om vi har en særlig enhed i Nordjylland, som rykker hurtigt ud, så er det borgernes egne sikkerhedsforanstaltninger som eksempelvis nabohjælp, der er mest effektive. Lige nu ser vi en tendens til, at landmænd oplever tyveri af gps-udstyr og dieselolie fra maskiner. Så hvis de står uden opsyn i forbindelse med forårsarbejde i marken, råder vi til at køre dem ind, siger han.

Satte sig på tyv

På Hundige Bygade har beboerne for længst taget sagen i egen hånd. Efter en periode med mange indbrud på den blinde vej, har de oprettet sig på platformen “Nabohjælp”, der drives af det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden. Her kan de via en app advare hinanden.

–  Politiet er altid for sløve til at rykke ud, mener vi, så det har bestemt en effekt, at vi er mere opmærksomme på det selv. Min fornemmelse er, at tyveknægte har fået mere respekt for vores vej – og de må tale sammen sådan nogle banditter, for vi oplever i hvert fald færre indbrud, siger Gert Nicolajsen.

Det er også hjælpen fra naboer, der har stoppet to indbrudsforsøg ved ægteparret, hvor beboerne har skræmt tyve væk ved at overraske dem midt i miseren. Gert Nicolajsen har også selv forhindret et indbrud hos en af vejens andre beboere på den måde.

– En nabo ringede pludselig en eftermiddag og sagde, at der luskede en fyr rundt, så jeg kørte ned og spærrede vejen med bilen og sagde til Lis, at hun skulle komme med boldbattet. Han var ikke kommet længere end til et skur, men da han ville stikke af på sin knallert, tog jeg fat i ham og satte mig på ham.

I dag har pensionistparret fra Greve-egnen installeret tyverialarmer, fået pengeskab og er med i villavejens nabohjælp-ordning. Pr-foto

Det blev dog ikke nødvendigt at tage battet i brug, for det tilkaldte politi kom kort tid efter.

– Hvis jeg kan gøre noget for at forhindre dem i at komme her, så gør jeg det. Men jeg tænkte ikke rigtigt i momentet. Der sker noget i kroppen, der får én til at handle, adrenalinen kører, og man bliver pludselig meget stærk. Han var nok i virkeligheden mere bange end jeg, siger Gert Nicolajsen.

Vi skal lære af corona

Lasse Nikolaj Staun fra Det Kriminalpræventive Råd mener også, at der er god grund til at være på vagt, for Danmark er hårdt plaget af indbrud.

Danmark ligger stadig relativt højt i forhold til lande omkring os. Den største forklaring er, at vi har mange villaer og parcelhuse, som er de boligtyper, tyvene ifølge forskning foretrækker, siger indbrudseksperten.

Han råder til at sikre gode mulighedet for naturlig overvågning ved at undgå høje hække og stakitter, som tyven kan gemme sig bag.

– Hvis vi skal lære noget af coronatiden, så sørg for, at det ser ud, som om, du er hjemme. Og ellers skab liv i villakvartererne og viderefør nabohjælp-ordninger, så indbrudstyve føler, der er en risiko for at blive opdaget. Hverken politiet eller private vagtværn kan løse det alene, og al forskning viser, at det virker bedst, når borgerne selv gør en indsats.

Gode råd mod indbrudstyven

  1. Vær en aktiv nabohjælper
  2. Tænd lys ude, og trim hækken
  3. Gør det svært at bryde ind
  4. Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
  5. Ring til politiet ved mistanke om indbrudSource link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over på Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
×
Show
×
Show