For 10 år siden undersøgte hospital sig selv: Men ifølge eksperter overså de blinkende advarselslamper om amputerede ben

NYHEDER: For 10 år siden undersøgte hospital sig selv: Men ifølge eksperter overså de blinkende advarselslamper om amputerede ben

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Amputationsskandalen: For 10 år siden kunne Aarhus Universitetshospital allerede have undersøgt, om adskillige patienter fik amputeret deres ben, selvom det kunne være undgået. Sådan lyder det fra en række eksperter, Avisen Danmark har talt med.

Ifølge en årsrapport fra landsregistret Karbase viste en intern undersøgelse i 2012 på Aarhus Universitetshospital, at der var problemer med behandlingen af patienter på karkirurgisk afdeling. Det er den samme afdeling, som lige nu er centrum for amputationsskandalen, hvor mangelfuld forebyggende behandling i en årrække kan have ført til dødsfald og op mod 90 unødvendige amputationer om året.

Er du blevet amputeret, eller har du oplysninger i sagen?

Kan du være en af de patienter, der ikke fik forebyggende behandling i tide og endte med en amputation, som måske kunne være undgået?

Eller har du oplysninger om amputationsskandalen i Region Midtjylland?

 Så vil vi gerne høre fra dig.

Kontakt journalist Mikkel Vie Jensen på mail: [email protected]

Tilbage i 2012 bad Karbase, der fører en database over landets karkirurgiske afdelinger, Aarhus Universitetshospital om at iværksætte en intern undersøgelse af årsagerne til, at amputationsraten var cirka dobbelt så høj som landsgennemsnittet. Amputationsraten dækker over patienter, som fik foretaget en amputation et år efter, at de ellers havde fået en forebyggende behandling. Ifølge eksperter sker det ofte, hvis den forebyggende behandling er sket for sent.

Burde vække undren

Aarhus Universitetshospital undersøgte sagen og konkluderede, at den forhøjede amputationsrate efter alt at dømme skyldtes, at patienterne modtog den forebyggende behandling for sent. Men det blev aldrig nærmere undersøgt, om det skyldtes kapacitetsproblemer på afdelingen. Og ifølge Kim Houlind, der er ledende overlæge på Kolding Sygehus og forfatter til den opsigtsvækkende analyse om karkirurgien i Region Midjylland, havde hospitalet samtidig data fra Karbase, der viste, at hospitalet i det hele taget udførte langt færre forebyggende behandlinger end andre hospitaler.

– Den kombination af data, som man allerede havde dengang, burde være en alarmklokke, vurderer Kim Houlind.

Også Jes Sanddahl Lindholt, professor og forskningsleder på karkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital, mener, at tallene fra 2012 burde have fået Aarhus Universitetshospital til at igangsætte en større undersøgelse.

– Selvfølgelig skal det vække en undren. Man laver overvågninger som denne for at rette op. Jeg kan næsten ikke forestille mig andet, end man har diskuteret det i afdelingsledelsen, siger han og tilføjer:

– Sammentræffet mellem de færre forebyggende behandlinger og en højere amputationsrate efter sådanne forebyggende behandlinger lugter af, at man er kommet for sent i gang med behandlingen, og det kan skyldes for lav kapacitet på afdelingen.

Tydelige advarselstegnene

Jacob Budtz-Lilly, formand for Dansk Karkirurgisk Selskab, kalder advarselstegnene fra 2012 for tydelige. Han arbejder til daglig selv som læge på den karkirurgiske afdeling i Aarhus, men udtaler sig i denne sag som formand for det faglige selskab.

Den kombination af data, som man allerede havde dengang, burde være en alarmklokke.

Kim Houlind, ledende overlæge på karkirurgisk afdeling på Kolding Sygehus,

Tilbage i 2012 forklarede Aarhus Universitetshospital selv, at årsagen til den høje amputationsrate var, at de gav flere patienter en amputationsforebyggende operation, selvom deres sygdom var så fremskreden, at en amputation formentlig var nært forestående. Og at den høje amputationsrate faktisk kunne være en succes, fordi sygehuset gav flere patienter en chance for at undgå en amputation.

Men det argument holder ikke, mener Jacob Budtz-Lilly:

– Argumentet er, at de i Aarhus opererer de svære patienter i højere grad end andre regioner. Men når man så kigger på, hvor mange forebyggende operationer, de laver, og det burde jo så være rigtig mange, så kan man se, at det ikke er tilfældet. De laver halvt så mange. Så det kan ikke passe, siger han.

Tilbage i 2012 forsøgte Aarhus Universitetshospital at løse problemet med den højere amputationsrate ved at få henvist patienter tidligere til den karkirurgiske afdeling. Men afdelingen fortsatte de efterfølgende år med at have en højere amputationsfrekvens end landsgennemsnittet.

Men det kom altså først frem i slutningen af april i år, da den opsigtsvækkende analyse afdækkede, hvordan de karkirurgiske afdelinger på hospitaler i Region Midtjylland gennem en lang årrække har været underbemandet og ikke gearet til det antal patienter, der skulle behandles. Og altså at konsekvensen har været hundredevis af unødvendige amputationer og muligvis også dødsfald.

Avisen Danmark har spurgt Aarhus Universitetshospital om, hvorfor de ikke dengang undersøgte kapacitetsudfordringerne, eller om der blev udført unødvendige amputationer på grund af færre forebyggende behandlinger. Samtidig har vi spurgt hospitalet, om de er enige med eksperterne i, at dataen allerede dengang burde have ringet en alarmklokke.

Aarhus Universitetshospital er vendt tilbage med skriftlige svar, men svarer ikke på, om man burde have lavet nærmere undersøgelser efter den interne undersøgelse i 2012. I stedet oplyser de, at Karbasen ikke opgør det samlede antal amputationer, som hospitalet har udført, men at der i Karbasen kun er oplyst amputationer foretaget inden for et år efter en forebyggende operation.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over på Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
×
Show
×
Show