Ejendomsmæglere forventer prisfald i år: - Det er vigtigt, at vi tager et ansvar for at sige, når vi tror, tingene vender

NYHEDER: Ejendomsmæglere forventer prisfald i år: – Det er vigtigt, at vi tager et ansvar for at sige, når vi tror, tingene vender

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Boligmarkedet: Spørger man landets ejendomsmæglere, er der ikke stor uenighed om, hvilken vej udviklingen på boligmarkedet peger. De kan se tendenserne, og de ved, hvad de plejer at betyde: Et prisfald venter forude.

I april har Dansk Ejendomsmæglerforening foretaget en undersøgelse, som måler mæglernes forventninger til udviklingen i boligpriser fra første kvartal 2022 til første kvartal 2023.

Af undersøgelsens 412 respondenter blandt mæglere fra hele landet forventer 56 procent, at huspriserne i løbet af året vil falde. 10 procent af mæglerne tror, at huspriserne vil stige, mens resten forventer uændrede priser. Forventningerne til priserne på ejerlejligheder ligger tæt op ad husprisforventningerne.

Nu bevæger vi os mere hen imod, at det bliver købers marked – også selv om priserne ikke falder lige nu. Det er i gang med at bløde en lille smule mere op.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom og chefanalytiker, Danske Bank

Landets største ejendomsmæglerkæde, EDC, har allerede sendt mails ud til alle sælgere, der har haft en bolig til salg i mere end et par uger. I mailen opfordrer mæglerkædens grundlægger, Poul Erik Bech, til at drøfte boligens aktuelle udbudspris og overveje tilbud under udbudsprisen, hvis sådanne kommer.

– Vi har sendt mailen ud, fordi vi tror, at vi ser ind i en situation, hvor vi kommer til at opleve faldende priser. Når man har været med så mange år, som jeg har, så har man oplevet flere gange, at konjunkturerne vender, siger Poul Erik Bech.

Et forvarsel

Selv kender han ikke til noget mere ærgerligt i sit fag, end når en sælger har haft en bolig til salg til eksempelvis fem millioner kroner, en køber byder 4,8, men sælgeren afviser på grund af kort liggetid.

Mægleres forventninger til boligpriserne

Huse:

 • 56 % venter lavere priser
 • 34 % venter uændrede priser
 • 10 % venter højere priser

Ejerlejligheder:

 • 62 % venter lavere priser
 • 29 % venter uændrede priser
 • 9 % venter højere priser

Sommerhuse:

 • 58 % venter lavere priser
 • 31 % venter uændrede priser
 • 11 % venter højere priser

– Så sker der det, at der kan gå måneder, inden der kommer nye interesserede. Og hvis konjunkturerne samtidig går nedad, ender man måske med at sælge til 4,5 millioner i stedet.

Hos EDC er oplevelsen for tiden, at bankerne nedjusterer, hvad deres kunder må købe bolig for. Nogle, som for en måned eller to siden måtte købe bolig for fire millioner kroner, må måske kun købe for 3,7 millioner nu.

– Når først de ting begynder at dukke op, er det et forvarsel om faldende priser, vurderer Poul Erik Bech.

Derfor er opfordringen sendt vidt og bredt ud. For selv om mæglerne er interesserede i at sælge boliger til de rigtige priser, ligger de måske ikke længere så højt, som det var tilfældet for blot få måneder siden.

– Jeg synes, det er vigtigt, at vi tager et ansvar for at sige, når vi tror, tingene vender, siger han.

Færre fremvisninger

Ejendomsmæglernes egne forventninger til året er da heller ikke blot som taget ud af den blå luft. Tallene for boligmarkedets status taler deres eget tydelige sprog.

I en ny analyse fra Home og Danske Bank kan man se, at både antallet af fremvisninger og salg bliver færre. Ikke kun set i forhold til sidste år på samme tidspunkt, men også når man sammenligner månederne marts og april i år.

Om analysen siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom og chefanalytiker hos Danske Bank:

– Vi har været i en periode, hvor det virkelig har været sælgers marked. For et år siden kunne man sætte noget til salg, som blev solgt rekordhurtigt og til rekordhøj pris. Nu bevæger vi os mere hen imod, at det bliver købers marked – også selv om priserne ikke falder lige nu. Det er i gang med at bløde en lille smule mere op.

Ifølge privatøkonomen er det mest interessante i analysen, at antallet af fremvisninger også fortsat er nedadgående.

– Det er skridtet, inden alle de andre tal i virkeligheden reagerer. Fremvisningsindekset er det første til at reagere. Og som det ser ud for april, peger det på, at aktiviteten på boligmarkedet kommer til at falde yderligere, siger hun.

Samme tendens

Hos EDC kan man også konstatere en nedgang i både antallet af fremvisninger og salg, når man sammenligner april 2022 med samme forårsmåned i 2021 – og det er ikke nogen lille nedgang, der er tale om. Salget alene har hos EDC haft en nedgang på 29 procent, oplyser kæden.

Tre korte om tendenser hos Home og Boligsiden

 1. Antallet af fremviste huse faldt fra marts til april 2022 med 1,7 procent. I samme periode faldt antallet af solgte huse 1,1 procent, mens antallet af solgte ejerlejligheder faldt 4,5 procent. Huspriserne faldt i perioden med 0,3 procent, mens priserne på ejerlejligheder steg med 0,2 procent.
 2. Ser man på udviklingen fra april 2021 til april 2022, ser tallene således ud: Antallet af fremviste huse er faldet 27,8 procent og fremviste ejerlejligheder 33,2 procent. Salget af huse er faldet med 29,8 procent, og der blev i april i år solgt 34,1 procent færre ejerlejligheder sammenlignet med et år tidligere. Priserne er derimod steget med henholdsvis 8,9 procent for huse og 3,4 procent for ejerlejligheder.
 3. Data fra Boligsiden viser desuden, at størrelsen på nedslag i boligpriserne også har ændret sig markant over det seneste år. Hvor det gennemsnitlige prisnedslag pr. kvadratmeter for villaer og rækkehuse i marts 2021 var 341 kroner, var det i marts 2022 steget til 461 kroner – en stigning på 35 procent. Fra februar til marts i år er prisnedslagene dog blevet en anelse lavere.

Ejendomsmæglerkæden Nybolig genkender tendensen med, at både antallet af fremvisninger og salg er lavere end sidste år, som mæglerkædens pressechef, Alexander Falck Winther, dog beskriver som ”et exceptionelt rekordår”.

Den seneste måned har der nu ikke været stor udvikling i tallene hos Nybolig – hverken op eller ned – og generelt er Nybolig forsigtig med at spå en nedgang i boligmarkedet.

– Det er rigtigt, at der er lidt mere roligt nu sammenlignet med sidste år. Men kigger vi med lys bagudrettet også før corona, vil man stadig sige, at der er mere run på nu end i årene 2016-2019, siger pressechefen.

Renten gør lån dyrere

Hos Danske Bank og Home taler man dog heller ikke om et sløvt boligmarked. Der er stadig fart på – men markedet begynder at normalisere sig. Og det er der flere årsager til.

– Det handler både om, at udbuddet er blevet lidt større end for et år siden, da husene blev revet væk, og om, at vi ikke længere har så meget tid til at kigge på boliger som under nedlukningerne. Men det handler i høj grad også om økonomi. Det er blevet dyrere at købe den samme bolig, for boligpriserne er ikke faldet, til gengæld er renterne steget, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Når boligerne bliver væsentligt dyrere at sidde i på grund af højere renter, giver det derfor også udslag i, hvor meget man som køber er villig til at betale for boligen, forklarer privatøkonomen, og det fungerer som en bremseklods på markedet.

Hun kalder det betryggende, at faldet i fremvisninger og salg ikke er så dramatisk stort fra måned til måned. Men ser man på udviklingen over det seneste år, er der alligevel tale om ”en rimelig heftig normalisering”.

– Men det kom også fra et fuldstændig vanvittigt niveau, understreger Louise Aggerstrøm Hansen.

Priserne holdt stand

Selv om renternes udvikling er en vigtig faktor for boligmarkedets udvikling, har priserne ikke rykket synderligt på sig i nedadgående retning – endnu. Tværtimod. Ser man udviklingen over samme 12 måneder, er priserne steget – for huse med 8,9 procent og for ejerlejligheder med 3,4 procent, viser tal fra Home.

Det billede bekræftes af data fra Boligsiden, hvor kvadratmeterpriserne sammenlagt steg med otte procent fra marts 2021 til marts 2022.

Den seneste måneds tid har priserne dog stået mere stille de fleste steder.

– I de større byer ser vi stadig stigninger i boligpriser. Det hænger sammen med, at boligudbuddet stadig er lavt, selv om det den seneste tid er blevet en anelse større, siger Alexander Falck Winther, pressechef i Nybolig.

Han forventer – ligesom et mindretal af ejendomsmæglere – at boligmarkedet snart vil stabilisere sig for resten af året.

Forventningen i Danske Bank er derimod, ligesom blandt flertallet af ejendomsmæglere, at priserne i nogle dele af landet begynder at falde.

– Simpelthen på grund af de stigende renter, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Det er som bekendt svært at spå om fremtiden. Der er mange forbehold at tage hensyn til – eksempelvis om corona kommer tilbage og påvirker markedet endnu en gang, hvordan situationen i Ukraine udvikler sig, og om energipriserne og inflationen i det hele taget fortsætter opad.

Men hvis tendenserne, der tegner sig i de seneste tal fra Home, fortsætter, og hvis flertallet af danske ejendomsmæglere får ret i deres spådom, er det altså et spørgsmål om tid, før boligmarkedet igen ligner det, vi kendte forud for pandemien. Måske endda med en anelse lavere priser end før, hvis man spørger Poul Erik Bech fra EDC.

Poul Erik Bech grundlagde sin virksomhed i 1978 og har nu over 70 boligbutikker og 18 erhvervscentre. De seneste år har der været fart på boligsalget, men nu ser den erfarne mægler en vending – og opfordrer boligsælgere til at overveje tilbud under udbudsprisen. Foto: EDCSource link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over på Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
×
Show
×
Show