Den Korte Avis | Det skulle være Putins store dag, men det kan blive begyndelsen til enden for ham

NYHEDER: Den Korte Avis | Det skulle være Putins store dag, men det kan blive begyndelsen til enden for ham

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Verden venter i spænding. Hvilket budskab Vladimir Putin vil komme med, når Rusland fejrer ”Sejrens Dag”, den 9. maj?

 

Det er årsdagen for Nazi-Tysklands overgivelse til Sovjetunionens styrker ved afslutningen af 2. Verdenskrig. En dag, som har enorm betydning i Ruslands selvforståelse.

 

Det er også en dag, hvor vi andre kan gøre os klart, at både russere og ukrainere kæmpede med stort heltemod og under mange ofre mod Nazi-Tyskland.

 

Men det er samtidig en dag, som Putin nu udnytter til aggressiv propaganda for sin modbydelige krig i Ukraine.

 

Man kan tage for givet, at Putin vil bruge sin tale til at sige noget, som kan signalere russisk storhed og styrke over for befolkningen.

 

Det er den slags, som ”Sejrens Dag” normalt benyttes til. Og netop nu har eneherskeren i Kreml særlig meget brug for dette, fordi Rusland har alvorlige problemer i krigen mod Ukraine.

 

Total krig

Amerikanske, britiske og ukrainske røster kredser meget om den mulighed, at Putin benytter dagen til at erklære total krig mod Ukraine og lave en generalmobilisering af værnepligtige.

 

Kremls talsmand, Dmitri Peskow, kalder dette for ”det rene vrøvl”. Men det ville han sige uanset hvad. Og amerikanere, briter og ukrainere kan notere sig en historie i avisen ”Moscow Times”, hvor det påpeges, at flere russiske firmaer har stillingsannoncer, hvor man søger ”mobiliseringseksperter”.

 

Kendsgerningen er i hvert fald, at Putin er kommet under hårdt pres. Krigen går dårligt for Putin. Så noget må han gøre. Og man må gå ud fra, at han vil bruge dagen i dag til at fortælle noget om, hvad det går ud på.

 

”Rusland er blevet svagere og svagere – ukrainerne er blevet stærkere og stærkere”

Rusland har i den forgangne periode ”omgrupperet” sine styrker. Tropper er blevet trukket væk fra det nordlige Ukraine omkring Kyiv og overført til den østlige del af landet for her at gennemføre en erobring af Donbas-regionen med Lugansk og Donetsk.

 

Men selv om den russiske hær har gjort sig ihærdige anstrengelser for at få et gennembrud i forhold til Donbas, har man kun været i stand til at rykke få kilometer frem i de seneste uger, og man har måttet tage store tab.

 

Og nu er det ovenikøbet sket det, at det er lykkedes ukrainerne at bryde den russiske omringelse af storbyen Karkiv og tilbageerobre en række forstæder.

 

Den fremtrædende militærstrateg Phillips O’Brian fra St. Andrews Universitet leverer denne kontante status over Ruslands militære problemer i magasinet Spectator:

 

”Siden invasionen den 24. februar er russerne blevet svagere og svagere, fordi de har mistet deres bedste og mest moderne våben under kamp. ”

 

”Ukrainerne bliver derimod stærkere for hver dag, fordi de støttes af Nato-landene, der har leveret dem den slags moderne våben, som de kun kunne drømme om, inden Putin invaderede deres land.”

 

Rusland har også lidt enorme tab af soldater – og disse tab vokser sig stadig større i takt med de intensive kampe i det østlige Ukraine.

 

Et ukrainsk skøn lyder på, at flere end 25.000 russiske soldater er faldet i kamp. Dertil kommer de mange sårede, der er ukampdygtige i kortere eller længere tid.

 

Ifølge O’Brian kan det betyde, at op mod 100.000 russiske soldater her og nu er ukampdygtige.

 

Rusland har brug for mange flere soldater med bedre udrustning

Putin mangler soldater. Der er for få til, at man kan fastholde den frontlinje, som man fik skabt i Ukraine. Selv den russiske hærs fremstød i Lugansk og Donetsk er kun rykket få kilometer frem i de seneste uger og med store tab.

 

Som O’Brian udtrykker det: ”Hvis Putin vil videreføre denne krig hinsides sommeren, har han brug for betydeligt flere tropper og betydeligt mere slagkraftig udrustning.

 

Putins berygtede lejesoldat-venner er bekymrede

Den samme pointe bliver understreget af Putins trofaste støtter, de berygtede lejesoldater i den såkaldte Wagner-gruppe, der også opererer i Ukraine.

 

Ifølge deres skøn ville Rusland have brug for en langt større hær på 600.000-800.000 soldater for at nedkæmpe Ukraine.

 

Det kan være en overdrivelse, men når Putin-vennerne i Wagner-gruppen siger den slags, fortæller det trods alt lidt om omfanget af de problemer, som Kreml-herskeren står i.

 

Rusland risikerer nye ydmygende nederlag

De 600.000-800.000 soldater, som Putin står og mangler, kan han kun skaffe ved en generalmobilisering, der omfatter et stort antal værnepligtige.

 

Og selv hvis det skulle være muligt at skaffe disse mange soldater, rummer en sådan omfattende mobilisering en betydelig risiko for Putin, som det bliver påpeget i den tyske avis Die Welt.

 

En sådan massiv mobilisering vil stride mod Putins påstand om, at Rusland kun gennemfører en begrænset militær specialoperation. Massemobiliseringen kan gøre et klart for både russere og andre, at Rusland føler sig presset til at kaste sig ud i en kæmpemæssig militæroperation.

 

Og ikke nok med det. Denne militæroperation baseret på en bred mobilisering risikerer at gå helt galt for Putin. Som den amerikanske tænketank Silverado Policy Accelerator påpeger, vil et sådant skridt næppe give den store mening.

 

Den russiske hærs problemer består ikke mindst i for dårlig taktik, for dårlig logistik og for dårlig træning. Flere utrænede soldater risikerer bare at gøre disse problemer værre, så Rusland ryger ind i nye ydmygende nederlag.

 

Samtidig har Rusland mistet meget af sit militære materiel, hvilket begrænser Putins muligheder for en ny offensiv.

 

Dertil kommer, at en massemobilisering vil kræve flere måneder, og derfor vil der selv i bedste fald set fra Putins stol gå lang tid, før en sådan mobilisering kan gøre meget for at vende krigslykken for Putin.

 

Fuld skrue omkring Ruslands storhed og magt

Måske kan Putin ende i den situation, at han gør bedst i at udråbe Ruslands beskedne erobringer indtil videre til en sejr og så koncentrere sig om, at forsvare disse erobringer.

 

Han har jo udråbt den ukrainske ledelse og dens følgere til at være “nazister”. Og han kan forsøge at sælge sin trængte situation på slagmarken som et vellykket forsøg på at “bremse nazismen”.

 

Men hvis Rusland kun får Lugansk og Donetsk – eller mindre end det – vil det mildt sagt ikke leve op til Putins magtdrømme.

 

Den russiske leder må opgive sin ambition om at knuse Ukraine og skabe et nyt storrussisk rige. I hvert fald indtil videre.

 

Men dér er Putin ikke endnu. Foreløbig vil han ikke slå af på sine magtambitioner og da slet ikke på ”Sejrens Dag”. Men allerede i dagens tale varmer han op til at indskrænke de russiske krigsmål. Hele hans fokus er nu rettet mod Donbas-regionen.

 

”Sejrens Dag” skal bruges til at vise masser af frygtindgydende våben på parade, store menneskemasser og demonstrativt begejstret opbakning til Putin. Men mellem linjerne kan man også høre Putin levere en vis erkendelse af, at det ikke går for godt med hans krig.

 

Men alle de iscenesatte udenomsværker kan ikke skjule den kendsgerning, at Putin er i alvorlige problemer. Det går den gale vej med hans krig.

 

Atomvåben?

Imens hænger et uhyggeligt spørgsmål i luften:

 

Kan Putin blive så presset, at han er parat til at bruge taktiske atomvåben?

 

Hidtil har Putin afvist den mulighed. Men det skaber stor usikkerhed i den vestlige verden, at han er i så alvorlige problemer. Frygten for desperate reaktioner fra Kreml lurer. Specielt fordi Putin mere og mere synes at slippe forbindelsen til den virkelige verden.

 

Rusland er trængt. Putin er rystet. Alligevel vil han i dag stå og proklamere store militære sejre over for en jublende menneskemængde.

 

Verden holder vejret på ”Sejrens Dag”.

 

Det skulle være Putins store dag. Men udviklingen i Ukraine kan blive begyndelsen til enden for ham.

 

Undervejs kan han dog nå at skabe stor og farlig ustabilitet i Europa.

Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over på Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
×
Show
×
Show