Debat: Vi kan få flere nærhospitaler for pengene

NYHEDER: Debat: Vi kan få flere nærhospitaler for pengene

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Lige nu er forhandlingerne om den længe ventede sundhedsreform i gang på Christiansborg. Men allerede i oktober 2021 kom der et udspil fra regeringen om at afsætte 4 mia. kr. til at oprette 20 nærhospitaler spredt ud over hele landet.

Tre af nærhospitalerne skal ifølge regeringen placeres i Syddanmark, nærmere bestemt i Fredericia, Nyborg og Tønder.

Tanken med nærhospitalerne er, at de blandt andet skal rumme kommunale sundhedstilbud og ambulante sygehusfunktioner, så eksempelvis patienter med kroniske sygdomme som diabetes eller KOL får kortere vej til undersøgelse og kontrol. Samtidig skal de drives i et samarbejde mellem region og kommune.

I Syddanmark har vi i mere end 10 år arbejdet ambitiøst og målrettet med at etablere sundhedshuse i tæt samarbejde mellem region og kommuner. Vi har i dag 19 sundhedshuse, og to yderligere er på vej.

I Haderslev har vi for eksempel bygget et stort nyt sundhedshus op helt fra bunden, og vi har arbejdet tæt sammen i region og kommune om indholdet af sundhedshusene rigtig mange steder – for eksempel i Fredericia og Brørup, hvor der løbende kommer nye sundhedstilbud til. Og Region Syddanmark og Nyborg Kommune er også i god dialog om indholdet i sundhedshuset dér.

Vi har med andre ord rigtig mange gode eksempler på, hvordan vi i fællesskab kan arbejde med sundhedshuse. På det seneste har vi sågar taget hul på arbejdet med den næste generation af sundhedshuse med endnu flere funktioner til gavn for borgerne. Der skal derfor ikke herske nogen tvivl om, at vi i Syddanmark bakker op om regeringens tanker på området, hvad enten det kaldes nærhospitaler eller sundhedshuse.

Men fire mia. kr. er rigtig mange penge, og vi mener sagtens, at de kan række til flere end 20 nærhospitaler.

Tager vi for eksempel sundhedshuset i Haderslev, som er bygget op helt fra grunden, og som i dag blandt andet rummer mammografiscreening, røntgen og ugentlige kontroller til diabetespatienter, så kostede det godt 100 mio. kr. at bygge for cirka fem år siden. Selvom priserne er steget meget på det seneste, så vil vi i 2022-priser næppe ramme de 200 mio. kr., som regeringen i gennemsnit har afsat til hvert nærhospital.

Og når flere af de byer, som regeringen peger på, oven i købet allerede har sundhedshuse, som kan udbygges og ombygges til nærhospitaler, for eksempel i Tønder og Fredericia, så mener vi, at 200 mio. kr. per sundhedshus er skudt langt over målet.

Pengene kan bruges smartere og bredere – så vi ikke kun taler om mursten, men også retter blikket mod gode telesundhedsløsninger og mobile enheder (fx blodprøvetagning), som aflaster resten af sundhedsvæsenet og bringer sundheden tættere på borgerne. Omdrejningspunktet er borgerne, og at vi med nærhospitalerne fastholder de kommunale rehabiliteringstilbud tæt på borgerne.

Vi er naturligvis rigtig glade for, at regeringen har sat midler af til nærhospitalerne, men vi er også parate til at tage skridtet videre. Et skridt, hvor den enkelte kommune og region kan være med til at finansiere etableringen og dermed bruge den samme model som ved opbygning af sundhedshusene.

Pengene kan bruges smartere og bredere – så vi ikke kun taler om mursten, men også retter blikket mod gode telesundhedsløsninger og mobile enheder (fx blodprøvetagning), som aflaster resten af sundhedsvæsenet og bringer sundheden tættere på borgerne.

Her har det i flere omgange været muligt at søge statslige puljemidler til opbygning af sundhedshuse, og i langt de fleste tilfælde har region og kommune også spyttet i kassen, når sundhedshusene skulle bygges. Det har fungeret godt, og samme model vil være oplagt ved finansiering af nærhospitalerne.

Til syvende og sidst er det jo os, der ved, hvad borgerne har brug for, og os, som skal stå på mål for ambitionsniveauet. Derfor er det også vigtigt, at rammerne for nærhospitalerne bliver sådan, at der er rum til lokale forskelle og ambitioner.

Vi opfordrer derfor regeringen og partierne i forhandlingerne til at hæve ambitionsniveauet, så vi kan få endnu flere nærhospitaler, hvor vi til gengæld får mulighed for at gå med i finansieringen.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over på Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
×
Show
×
Show