Debat: Hvis vi skal lokke flere til erhvervsuddannelserne, skal der nye skoler til - ikke mere information

NYHEDER: Debat: Hvis vi skal lokke flere til erhvervsuddannelserne, skal der nye skoler til – ikke mere information

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Regeringen har meldt ud, at vi skal have flere til at vælge håndværksuddannelserne. Men det går dårligt. Ifølge Avisen Danmark er der ingen stigning de seneste fem år i unge, der vælger erhvervsuddannelserne, på trods af stort fokus og tvungen information i folkeskolen.

Problemet er adfærd. Skal vi have nye målgrupper til at vælge erhvervsuddannelserne, skal vi først ændre de unges fordomme om dem og dermed den menneskelige adfærd.

Og der er intet sværere end at ændre folks fordomme og adfærd. Så hvis vi vil have nye målgrupper på erhvervsuddannelserne, er det ikke informationsniveauet, den er gal med. Vi skal skabe nye erhvervsuddannelser, som er målrettet andre målgrupper.

Som højskolelærer har jeg gennem snart 20 år arbejdet med unge, der står for at skulle vælge deres uddannelsesvej. Jeg har mødt mange, som ligesom mig valgte ud af fra det sociale, og mange som valgte forkert. Vi har for eksempel virkelig mange elever på højskolerne, som er droppet ud af diverse universitetsuddannelser. For hvis man har valgt studie ud fra, hvad der lød sjovt og spændende og ikke ud fra en dyb interesse, bliver det fem virkeligt hårde år.

Hvis jeg sĂĄ forsøger at tale eleverne over i noget andet, bliver jeg mødt af stor skepsis: “Du er enormt empatisk – du skal da være lærer, pædagog eller sygeplejerske”. Men sĂĄ bliver jeg som regel mødt med et “det ville være spild af snit”. Spild af snit! SĂĄ fordi man har fĂĄet høje karakterer i gymnasiet – skal man vælge studie efter gennemsnitsadgangskrav og ikke efter personlige interesser? SĂĄdan er det desværre ofte. Og aldrig har jeg haft en eneste højskoleelev, der overvejede en praktisk uddannelse pĂĄ en erhvervsuddannelse. Det er simpelthen ikke en mulighed.

Og der er noget, der skurrer, når jeg hører regeringens taktik for at få flere unge til at vælge håndværksuddannelserne: “Vi skal have flere unge til at vælge håndværkeruddannelserne ved at fortælle mere om uddannelserne og gøre det attraktivt at uddanne sig til håndværker”, lyder det.

Men hvis man spørger eksperter inden for kommunikation, kan man ikke informere sig til en holdningsændring. Flere praktiske fag i folkeskolen er selvfølgeligt en måde at vise, at evner der peger mod erhvervsskolerne, har værdi, men det ændrer stadig ikke på den grundlæggende problematik: Er de andre på min uddannelse ligesom mig? Har jeg lyst til at være én af dem?

Højskolerne har de seneste 40 ĂĄr haft gymnasieelever eller sĂĄkaldte 4. g’ere som kernemĂĄlgruppe. Derfor har man kørt en lang række kampagner for at vise unge hĂĄndværkere og handelsskoleelever, at højskolerne ogsĂĄ er noget for dem. Uden et fantastisk resultat vel at mærke. For de kan ikke se sig selv ind i højskolemiljøet.

Ligesom vi har friskoler, det fri gymnasium, den fri lærerskole og højskolerne, skulle vi måske også lave en fri erhvervsuddannelse. Gerne med EUX-fag, så man ikke udelukker sig selv fra at læse videre.

Gennem mine 20 år har jeg nok i alt haft cirka 10 håndværkere som elever. De har alle været typen, der stak lidt ud på byggepladsen. Ham der hørte klassisk musik eller læste bøger i fritiden. Men når de tog det store skridt at tage på højskole, vidste de godt, at de ville stikke endnu mere ud. Man kunne se det på dem fysisk, at de ikke passede rigtigt ind den første dag. Men alle havde et fantastisk ophold, og flere blev nærmest en maskot for holdet. Alle eleverne var bevidste om, at her var en, der ikke passede ind. Men når vi så mødes, sker der noget magisk. Alle bliver klogere.

Når regeringen vil have flere unge på erhvervsuddannelserne, handler det ikke om at lokke flere unge til at vælge de eksisterende erhvervsuddannelser. Det handler om at lave nye, moderne erhvervsuddannelser som taler til en anden målgruppe. Prøv for eksempel at forestille dig en “fri erhvervsskole”.

Ligesom vi har friskoler, det fri gymnasium, den fri lærerskole og højskolerne, skulle vi måske også lave en fri erhvervsuddannelse. Gerne med EUX-fag, så man ikke udelukker sig selv fra at læse videre. Men en erhvervsskole med en alternativ tilgang til praktiske fag. Et sted, man tør studere, selv om man ikke passer ind i den fordomsfulde kasse, som man som ung (måske) har puttet de klassiske erhvervsskoler ind i.

Måske man kunne gentænke erhvervsuddannelserne og, udover at uddanne til de klassiske fag, give mulighed for at uddanne sig til bæredygtig træhåndværker, kreativt smedearbejde, gourmetkok eller noget helt fjerde. Det vigtigste er at nytænke skolerne, ikke lokke nye målgrupper til de eksisterende.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over pĂĄ Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

FĂĄ Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

FĂĄ Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
Ă—
Show
Ă—
Show