Debat: Blinde er strandet i ledighed, men virksomhedernes ansatte kan bygge broen

NYHEDER: Debat: Blinde er strandet i ledighed, men virksomhedernes ansatte kan bygge broen

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Mere end halvdelen af blinde og svagsynede i den erhvervsaktive alder står uden for arbejdsmarkedet. Det er ekstra problematisk i en tid, hvor vores virksomheder oplever mangel på kompetent arbejdskraft.

Blinde og svagsynede har masser af kompetencer at bidrage med, men det kræver, at vi lægger vores fordomme på hylden og inviterer dem indenfor.

Da jeg mistede synet i 2011 efter en madforgiftning i Afrika, var jeg næsten færdiguddannet. Hvor der før var udsigt til en spændende karriere, var gardinet nu trukket for. Jeg blev valgt fra, når potentielle arbejdsgivere blev bekendte med mit handicap, som fuldstændigt overskyggede mine kompetencer og erfaringer.

Til sidst lykkedes det at få et job inden for mit felt, men det er desværre de færreste svagsynede, der kan fortælle samme historie. I skrivende stund har under halvdelen af blinde i den erhvervsdygtige alder et arbejde. Og ser vi mere generelt på mennesker med et handicap, er der ifølge VIVE godt 50.000 ledige danskere, der står klar til at trække i arbejdstøjet inden for to uger.

Samtidigt står vi med det store samfundsproblem, at både private virksomheder og det offentlige ikke kan tiltrække nok kvalificeret arbejdskraft. Faktisk viser en rundspørge blandt DIs medlemmer, at mangel på arbejdskraft er den største vækstudfordring i 2022. Og tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at godt hver tredje opslåede stilling ikke bliver besat.

Vi står altså i en situation, hvor virksomhederne skriger på arbejdskraft, mens en gruppe mennesker med et svagt syn – men med relevante kompetencer og kvalifikationer – står udenfor og kigger ind på jobfesten.

For at flere svagtseende kan bidrage på arbejdsmarkedet, må vi nedbryde de barrierer, der eksisterer hos arbejdsgiverne. De primære barrierer er manglende viden og erfaring med at have svagtseende på arbejdspladsen. Jeg bliver ofte mødt med velmenende spørgsmål om, hvordan jeg kan fungere på en arbejdsplads, og det er tydeligt at mange mennesker tror, jeg er mere begrænset, end hvad der i virkeligheden er tilfældet.

For der findes masser af hjælpemidler, som vi svagtseende kan benytte. Det gælder alt fra skærmlæsere til specielle tastaturer og dikteringsværktøjer. Vi kan sagtens læse og skrive, opbygge komplekse regneark og skrive e-mails. Men desværre er det alt for sjældent, at vi rent faktisk får mulighed for at fortælle det.

Svagsynede har ikke et professionelt netværk En af de største udfordringer for os svagsynede, er, at vi er så langt fra arbejdsmarkedet, at vi har brug for hjælp til at bygge bro til fremtidige arbejdsgivere. Vi mangler netværk, der kan hjælpe os med at blive klogere på vores kompetencer og muligheder. Derfor er der brug for en håndsrækning fra erhvervslivet.

Jeg vil give en kærlig opfordring til arbejdsgivere, som har svært ved at forestille sig, at en blind kan varetage arbejdsopgaver: I må ikke være så bange for det ukendte. Der er meget mere potentiale, end I tror.

Her kan mentorordninger gøre en forskel. De styrker lediges netværk, mens virksomhederne får øjnene op for, hvordan en synshandicappet kan passe ind på arbejdspladsen. Her kan frivillige mentorer spille en afgørende rolle i at etablere kontakten mellem arbejdsgiver og jobsøgende. Netop derfor har vi i Move United – vores app, der forbinder svagtseende med frivillige – et nyt tiltag på vej, som skal bidrage til at give svagsynede et større netværk og en vej ind på arbejdsmarkedet via frivillige mentorer.

Jeg vil give en kærlig opfordring til arbejdsgivere, som har svært ved at forestille sig, at en blind kan varetage arbejdsopgaver: I må ikke være så bange for det ukendte. Der er meget mere potentiale, end I tror. Og de begrænsninger, der er, kan i de fleste tilfælde løses med statsfinansierede hjælpemidler. Invitér de blinde og svagtseende til en jobsamtale, vær nysgerrig på, hvad de kan byde ind med og lad ikke vores handicap, overskygge de kompetencer, vi bringer til bordet.

I kan gøre en uvurderlig forskel for mennesker, der gentagende gange er blevet forbigået på arbejdsmarkedet. I kan hjælpe blinde og svagsynede over broen til et resten af samfundet. Og hvem ved, måske får I øjnene op for helt nye kompetencer og måden at anskue verden på, som kan udvikle jeres forretning og arbejdsplads.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over på Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
×
Show
×
Show