Opdagelsen af biernes markant kortere levetid er nedslående, men studiet kan faktisk vise sig at være en del af løsningen på biernes problemer. (Foto: Shutterstock)

NYHEDER: Biers levetid halveret på 50 år – Ekstra Bladet

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Noget i biernes gener lader til at drive den foruroligende udvikling

Opdagelsen af biernes markant kortere levetid er nedslående, men studiet kan faktisk vise sig at være en del af løsningen på biernes problemer. (Foto: Shutterstock)

Biavlere har over det seneste årti rapporteret om, at deres koloniers levetid falder, og nu har forskere måske fundet en delvis årsag til problemet.

I et nyt studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Scientific Reports, fremgår det, at forskere fra University of Maryland i USA har opdaget, at bier i deres laboratorier lever halvt så lang tid, som de gjorde i 1970’erne. Det har de gjort ved at genskabe forsøg fra dengang og sammenlignet resultater.

Da forskerne efterfølgende lavede en model over effekten af den kortere levetid, passede det med de amerikanske biavleres rapporter om en stigning i døende kolonier og faldende honningproduktion.

Det skriver University of Maryland i en pressemeddelelse, ifølge Videnskab.dk.

Forskere har i lang tid forsøgt at forstå, hvorfor bierne virker til at være i problemer. Man har blandt andet mistænkt miljømæssige stressfaktorer såsom sygdomme, parasitter, pesticider og mangel på næring.

Det nye studie indikerer derimod, at biers reducerede levetid er uafhængig af miljøet, og at årsagen muligvis skal findes i biernes genetik.

Læs mere på Videnskab.dk: Video viser to bier samarbejde om at åbne sodavandsflaske – kan det passe?

Forskerne isolerer nemlig bierne i laboratoriet, så snart de bliver voksne. De konkluderer derfor, at det, der reducerer biernes levetid, sker, før de bliver isoleret, og at det derfor ikke kan komme fra miljømæssige stressfaktorer i voksenlivet.

– Det introducerer altså idéen om en genetisk komponent, og hvis vores hypotese er korrekt, peger det også på en løsning. Hvis vi kan isolere nogle af de genetiske faktorer, kan vi måske avle bier med længere levetid, siger Anthony Nearman, der er ph.d.-studerende i entomologi, i pressemeddelelsen, ifølge Videnskab.dk.

Oprindeligt undersøgte forskerne, hvad der sker, når man ændrer på biernes sukkerforbrug. I forbindelse med det opdagede Anthony Nearman, at uanset hvilken diæt bierne fik, var deres levetid halvt så lang som for 50 år siden.

Studiet er det første, der finder en forbindelse mellem biers kortere levetid og biavlernes problemer

Mens bier i laboratorier over de seneste 50 år har fået en 50 procent kortere levetid, kan biavlere rapportere om et årligt tab af bikolonier på 30 til 40 procent over de seneste 14 år. Det indikerer ifølge forskerne en sammenhæng.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Spektakulære billeder: Ekspedition afslører vilde væsener fra havets dyb

Økse i fjæset: Se genskabt ansigt af kriger fra år 1361

RS-virus: Alt, du skal vide om symptomer, smitte og forebyggelse
 Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over på Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
×
Show
×
Show