Annette skulle kæmpe for at få sit liv tilbage efter kræftsygdom - men nu er der endelig hjælp på vej

NYHEDER: Annette skulle kæmpe for at få sit liv tilbage efter kræftsygdom – men nu er der endelig hjælp på vej

Danske Nyheder 👉 https://hastosee.com/
Telegram 👉 https://t.me/danske_nyheder_channel

Senfølger: – Jeg havde det dårligt, da jeg var kræftsyg, men aldrig har jeg været så syg, som da jeg blev erklæret kræftfri, siger Anette Dam Hansen.

Man kan ikke se, at hun er syg, men det er hun. Hun burde være rask, men det er hun langtfra.

For to år siden fik 49-årige Anette Dam Hansen konstateret kræft i endetarmen. Hun havde lige fået sit drømmejob, var en aktiv kvinde, der løb og trænede stort set hver dag. Hun har aldrig været overvægtig, røg ikke og passede på, hvad hun spiste, men samtidig elskede hun at lave god og spændende mad. Alligevel fik hun det, lægerne kaldte en “livsstils-kræftsygdom”.

Det tog lægerne otte timer, mens hun var i narkose, at fjerne 15 centimeter af tarmen. Umiddelbart efter blev hun erklæret kræftfri, men hvad hun ikke vidste var, at fra den dag ville hele hendes livsgrundlag være vendt på hovedet. Hun er en af 240.000 danskere, som oplever senfølger efter kræftoverlevelse, der fylder meget i hverdagen. Men alligevel følte hun sig alene.

Der var på tidspunkt, da jeg egentlig bare ønskede at lægge mig til at sove, og så aldrig vågne igen.

Anette Dam Hansen

– Når man bliver erklæret kræftfri og kommer ud fra sygehuset, står man alene. Man burde være verdens lykkeligste, men man står ude i ingenmandsland. Man ved ikke, hvem man er og alt virker forandret, siger Anette Dam Hansen.

For den før aktive kvinde kunne nu intet af det, hun plejer. Hendes liv var fuldt med senfølger efter kræft. Hun havde mavesmerter, træthed og manglende overskud, og mad gik fra at være en hobby til at være til besvær. Hun gik fra at være fri til at være afhængig af toilettet med pludselige og hyppige toiletbesøg. Og når hun skulle ud fra sit hjem, var det med skiftetøj og stor taske. For at det ikke skulle være nok, blev hun også ramt af en slem depression.

– Man føler jo sig umyndiggjort, når man laver i bukserne som et eller andet barn. Der var et tidspunkt, da jeg egentlig bare ønskede at lægge mig til at sove og så aldrig vågne igen. Hvis jeg havde valget nu, havde jeg valgt at få permanent stomi, så kunne jeg måske have undgået nogle af de senfølger, siger hun.

Sådan var hendes liv indtil for nylig.

Nye retningslinjer

Nu er der dog hjælp for Annette Dam Hansen og andre, der er i hendes situation. Nye retningslinjer, der omfatter udredning og behandling af senfølger efter tyk- og endetarmskræft, skal hjælpe patienterne med at have et godt liv efter kræft, fortæller Peter Christensen, der er professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og leder af Nationalt Forskningscenter for Senfølger til Kræft i Bækkenorganerne – det forskningscenter, der har udsendt retningslinjerne.

– Det, at vi har kunnet lave retningslinjer for senfølger efter tyk- og endetarmskræft, betyder, at de andre kræftformer også kan gøre det. Det er altså stort skifte i tanken om behandling af senfølger efter kræft, hvor vi nu kan hjælpe. Der findes flere eksempler på patienter, der i årevis har haft problemer, som i virkeligheden godt kunne løses, hvis der var retningslinjer som nu, siger Peter Christensen.

Det er jo det, vi har higet efter i mange år, og nu kommer der endelig nogle af de første retningslinjer. Og dem er der et stort behov for.

Marianne Nord, formand for Senfølgerforeningen

De nye retningslinjer har også skabt stor jubel hos Senfølgerforeningen, der er en patientforening for senfølgeramte danskere. Det fortæller Marianne Nord, der er formand for foreningen.

– Det er jo det, vi har higet efter i mange år, og nu kommer der endelig nogle af de første retningslinjer. Og dem er der et stort behov for. Vi ønsker, at det vi møder i sundhedsvæsenet, er evidensbaseret, og at patienter får en ensartet behandling med høj faglig kvalitet, lige meget hvor man bor. Det hjælper de kliniske retningslinjer med, siger Marianne Nord.

Anette har hele sit liv været fysisk aktiv, Nu er hun begyndt at strikke – noget, hun troede aldrig ville ske, for bare at lave noget produktivt. Foto: Ebbe Sidenius

Endelig hjælp at hente

– Retningslinjerne er gode, men de skulle måske være kommet for lang tid siden, siger Anette Dam Hansen.

Hun startede for et par dage siden med en ny form for behandling, som har gjort de daglige toiletbesøg til væsentligt færre; fra 20 daglige besøg til to. En relativt simpel tarmskylning, hun skal udføre dagligt. Men behandlingen var ikke noget, hendes egen læge eller anden behandler foreslog.

– Det er noget, jeg selv har undersøgt, og som jeg fandt helt tilfældigt. Allerede nu virker det rigtig godt. Tænk, at jeg kun har været på toilet to gange i dag. Det er vildt, at jeg selv skulle finde den løsning, siger hun

Derudover har Annette Dam Hansen fået stor hjælp fra andre – noget, som de nye retningslinjer også ville hjælpe med ved at sætte patienter i kontakt med for eksempel patientgrupper.

– Jeg sagde dengang, jeg blev kræftfri, at jeg aldrig skulle med i alle mulige grupper. Jeg ville ikke høre mere om den sygdom. Jeg ville bare være rask. Men det har godt nok givet mig meget. Jeg forstod pludselig min egen sygdom ved at forstå de andre, siger hun.

Et stigende problem

Behandlingen af tyk- og endetarmskræft i Danmark er i dag så god, at hele 72 procent af dem, der får diagnosen, overlever, og patienterne er den hurtigst voksende gruppe af kræftoverlevere i Danmark. En glædelig nyhed.

Men den store gruppe af overlevende betyder også, at en øget mængde oplever mén efter overstået kræftsygdom. Op mod 40 procent kæmper med fysiske senfølger, der er ødelæggende for livskvaliteten. Det er både mave-tarmproblemer, vandladningsproblemer og seksuelle problemer. Dertil kommer de psykiske følger – nedtrykthed og depression, angst for tilbagefald og træthed.

Det er blandt andet disse problemer, retningslinjerne for senfølger efter tyk- og endetarmskræft skal hjælpe med, fortæller Peter Christensen.

– For patienterne betyder retningslinjerne, at de bliver informeret om, hvilke senfølger de risikerer at få af en behandling for tyk- og endetarmskræft, at de – hvis de får senfølger – får en behandling, der lever op til retningslinjerne, og at sygehuse, der ikke har ekspertisen, skal henvise patienten til nogen, der har, siger Peter Christensen.

Kræftens Bekæmpelse, som har bevilget Knæk Cancer-midler til forskningscenteret, er også tilfreds med nyheden. Det fortæller Pernille Slebsager, der er afdelingschef for patient- og pårørendestøtte i Kræftens Bekæmpelse.

– Det er meget positivt og rigtig godt for patienterne, at den nye viden fra de nationale forskningscentre for senfølger bliver til nationale, kliniske retningslinjer. Med kliniske retningslinjer får man de vigtige trædesten, der skal føre til ibrugtagning af nye behandlingsmetoder til gavn for patienterne – og som kan være med til at sikre, at alle får den bedste hjælp, uanset hvor i landet, man får sin behandling, siger Pernille Slebsager.

Men retningslinjerne er kun første skridt på en ellers lang vandretur.

Anette arbejdede før som dagplejer. Men nu er hendes senfølger efter kræft hendes fuldtidsjob. Foto: Ebbe Sidenius

Første bevis på bordet

Hvert år vil knap 40.000 borgere i Danmark overleve en kræftsygdom. I den pulje af kræftoverlevere vil næsten to tredjedele opleve senfølger. Antallet af patienter, der efter kræftbehandling vil få senfølger, vil ikke ændre sig, fortæller Peter Christensen, men flere vil få et bedre liv efter.

– Med behandling er der færre patienter, der har voldsomme senfølger efter kræft. Senfølger er som sådan ikke noget, man bliver kureret for, men noget, man kan blive behandlet for, så det bliver nemmere at leve med det. Det vil altså betyde, at flere vil kunne komme i arbejde, og færre vil tære på sundhedsvæsnet.

Der er stadig lidt vej endnu. Nationalt Forskningscenter for Senfølger til Kræft i Bækkenorganerne har tidligere udfærdiget nationale retningslinjer for håndtering af senfølger efter analkræft, men der mangler retningslinjer i Danmark for alle andre kræftsygdomme, der giver senfølger.

– Vi har bevist, at det kan lade sig gøre at lave nationale retningslinjer for senfølger efter kræft på et område, der påvirker mange. Nu skal der også laves retningslinjer til alle de andre kræftsygdomme, siger Peter Christensen.

Selv om Senfølgerforeningen ikke kan få armene ned over de nye retningslinjer, er der stadig noget vej endnu.

– Vi er slet ikke i mål. Der er meget lang vej endnu. Vi mangler kliniske retningslinjer for rigtig mange senfølger inden for de forskellige kræftdiagnoser, men det er et skridt i den rigtige retning, siger Marianne Nord.

For Anette Dam Hansen er hendes senfølger stadig et uønsket fuldtidsjob, der skal passes med behandlinger, støttegrupper og lægebesøg. Derefter kommer trætheden, der gør, at hun skal hvile i dagevis. Men hun er håbefuld.

– Hvis jeg ikke havde fået den hjælp, jeg har fået nu, så ved jeg ikke, hvad der ville ske med mig. Men jeg er glad for, at der er fremgang og at jeg og alle vi tidligere kræftpatienter med senfølger ser mod lysere tider.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Rigtige Nyheder får du desværre ikke på
DR, TV2, Facebook eller Twitter
Kom med over på Telegram, det vil du aldrig fortryde!

Herunder 4 videoer du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9GZzZuVDFBN1IxWSIgdGl0bGU9IllvdVR1YmUgdmlkZW8gcGxheWVyIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBjbGlwYm9hcmQtd3JpdGU7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
UKRAINE INFO

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC8ydEZzdEJzNjFQRTUvIj48L2lmcmFtZT4=
SE DENNE VIDEO

Få Adgang Til Rigtige Nyheder
Med millioner af andre aktive brugere
×
Show
×
Show