Minister: Ældreområdet er en brændende platform

Minister: Ældreområdet er en brændende platform


Interview: Minuttyranni og stramme regler har taget den værdige pleje fra de ældre og arbejdsglæden fra plejerne. Løsningen er at starte forfra med en helt ny ældrelov, siger regeringen.  Vi starter på blankt papir, siger sundhedsminister Astrid Krag.

Men hvor lang tid tager det så at lave en helt ny ældrelov, som skal bygges ovenpå sundhedsloven og serviceloven, som er dem, der gælder på ældreområdet i dag?

– Vi skal selvfølgelig bruge den tid, der skal til for at vi får en ordentlig lov, men samtidigt så vil jeg sige, at det er vigtigt at komme i mål, så vi får en værdig ældrepleje, som alle kan være tjent med, siger ældreminister Astrid Krag (S).

Men hvor lang tid tager det at bygge en helt ny lov, som erstatter to andre?

– Vi kan kun lykkes med det her, hvis vi gør det sammen. Så derfor vil jeg have aktørerne på området tæt inde over i arbejdet. Ligesom vi også skal forhandle det her med de andre partier i Folketinget, for jeg synes vores ældrepleje fortjener en bred aftale. Det kan tage sin tid at forhandle den slags. Omvendt må man sige, at det er en brændende platform vi står med, når vi ser det pres vores ældrepleje er under nu, og vi ser, at der kommer flere ældre i fremtiden, og mange medarbejdere bliver sygemeldte eller søge væk fra faget.

Hvad har det med en ny lov at gøre?

– Man kan jo høre på dem, man snakker med, at noget af det, der mangler, er et rum til deres faglighed. Det her med, at de føler, de skal bøje reglerne for at gøre det, der i virkeligheden er det rigtige for de ældre. Det at man – selv om man har knoklet hele dagen – går hjem med ondt i maven, fordi man ikke føler, man har gjort det, som ens faglighed sagde var det rigtige. Det er et kæmpeproblem. Så derfor skal vi skynde os. Men selvfølgelig på en ordentlig og grundig måde.

Vi skal også forhandle det her med de andre partier i Folketinget, for jeg synes vores ældrepleje fortjener en bred aftale. Det kan tage sin tid at forhandle den slags.

Astrid Krag (S), ældreminister

Kan sådan en lov være klar til sommerferien?

Jeg vil ikke begynde at sætte dato på. Men loven er klart sammen med velfærdsaftalerne den helt store opgave, der ligger på mit bord nu.

Er det realistisk at få det gennemført, inden vi når juni 2023, hvor det kommende folketingsvalg senest skal afholdes?

Det skulle jeg meget håbe.

Så et udspil til en ny lov kan være oplæg til valgkampen?

– For os handler det om, at vi får den ældrepleje, som de ældre fortjener. Skal det lykkes, så skal vi have gjort op med den tid, der bliver brugt på papirarbejde og dokumentation og registreringer.

Hvis man giver de ansatte og kommunerne fri, hvem skal så holde øje med, om de ældre får, hvad de har krav på? Hvem skal tage sig af klagerne, når det går galt?

Når vi laver en ældrelov, skal der selvfølgelig være tænkt på retssikkerhed og så videre.

Skal der stadig være de samme anke- og klagemuligheder for ældre, der ikke føler sig ordentligt behandlet?

Jamen, der skal selvfølgelig også være klagemuligheder. Det vil være en del af arbejdet at sikre, at der stadig er en klagemulighed og sørge for, at så meget som muligt tid er overladt til pleje og omsorg og så lidt som muligt bag et skrivebord og en computerskærm. Vi kommer til at kigge på det hele.

Skal der være grænser for hvor få penge en kommune kan bruge på en ældre medborger?

– Det er helt grundlæggende, at pengene skal følge med, når der kommer flere ældre. Det betyder også, at kommunernes  ældrepleje kan følge med, når der kommer flere ældre.

Aftale & lov

Statsminister Mette Frederiksen lancerede i nytårstalen sine planer om en helt ny, enkel og gennemskuelig ældrelov. Den skal sikre en værdig ældrepleje og give personalet bedre mulighed for at træffe de beslutninger, der er fagligt bedst for den enkelte ældre. Som du kan læse her på siden, kan sådan en lov have lange udsigter.

Den anden del af regeringens frisættelse af faglighed og gode ideer på ældreområdet kan formentlig gå noget hurtigere. Det er de såkaldte velfærdsaftaler, som tre kommuner allerede har på ældreområdet – nemlig Middelfart, Viborg og Langeland. Sådan en aftale frigør dem fra en del statslige regler og sådan en aftale kan samtlige danske kommuner byde ind på nu. Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Herunder 2 videoer som du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!