Kommune droppede hurtigt sag om niårigs impala-jagt efter anonym underretning: Men familien er bekymret over at stå i myndighedernes system

Kommune droppede hurtigt sag om niårigs impala-jagt efter anonym underretning: Men familien er bekymret over at stå i myndighedernes system


Underretninger: Familien Strunge kunne for alt i verden godt bare tænke sig at få tavlen visket ren. Torsdag den 6. januar var forældrene Jacob og Pernille nemlig til samtale med Vejen Kommune, efter en anonym borger havde underrettet kommunen og dermed sat spørgsmålstegn ved deres forældre-egenskaber.

Og selvom kommunen efter mødet lagde sagen ned, får det nu forældrene til at spørge, om ikke underretningssager som deres egen kan håndteres bedre. Underretningen var nemlig anonym og lavet på baggrund af et Facebook-opslag fra Jacob Strunge, hvor han stolt fremviste, hvordan parrets yngste søn over julen havde arbejdet med at få en impala klargjort til at blive hængt op på væggen på sit værelse.

Impalaen havde sønnen selv skudt som niårig på en jagt under en familieferie i Sydafrika i oktober 2020. I Danmark skal man være 16 år for at få jagttegn, men i Sydafrika er det fuldt lovligt at jage i den alder.

– Jagt, fiskeri og naturoplevelser er vores families dna og vores børns arv og miljø. Vi erkender, at jagt ikke er for alle børn, men for vores drenge er det en stor del af deres opvækst, ligesom trofæmonteringer er dagligdag for dem, siger Jacob Strunge, som via egen virksomhed som zoologisk konservator har arbejdet professionelt med netop dette erhverv i over 20 år.

Familien Strunge undrer sig over, hvorfor lige præcis de skulle rammes af en underretning, da der ligger mange andre billeder på sociale medier af børn, som har været på lovlig jagt i udlandet.

– Mødet med kommunen forløb stille og roligt. Men vi regnede også med, at det ville være en formssag, for vi er en helt almindelig dansk familie med et sundt og aktivt familieliv med interesse for natur, sport og jagt som mange andre familier. Men det at fortælle om sit familieliv over for mennesker, som skal bedømme en, virker dybt krænkende. Det er en meget ubehagelig situation at skulle stå til regnskab for en myndighed om sit forældreskab baseret på sunde, aktive interesser, som er taget ud af en større kontekst, siger Jacob Strunge.

Kan henlægge underretninger

Ifølge serviceloven er en kommune forpligtet til at vurdere alle underretninger inden for 24 timer, og i Vejen er det fast procedure at indkalde alle forældre til en partshøringsamtale, oplyser kommunen.

Ifølge lektor i socialret ved Aalborg Universitet Hanne Hartoft kan partshøringen dog håndteres anderledes. Hun understreger, at hun ikke har kendskab til den konkrete sag.

– Kommunen kan henlægge en underretning som grundløs, hvis den ikke mener, at underretningen giver anledning til noget, siger hun.

– Det første, som skal ske, når en kommune modtager en underretning, er, at kommunen skal overveje, om det giver anledning til en sag. Hvis de mener, at underretningen ikke er grundløs, og at der er spørgsmål, som rejser tvivl om barnets trivsel, eller om barnet får en opvækst, som giver anledning til problemer – så er det rigtigt at høre forældrene, siger lektoren.

Med andre ord kunne Vejen Kommune altså have valgt ikke at indkalde forældrene til en samtale.

Avisen har spurgt kommunen, hvorfor man har som fast procedure at indkalde alle forældre til partshøringsamtale. Direktør for Børn og Familie Morten Oldrup ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men skriver i en e-mail:

“Såfremt 24-timersvurderingen ikke giver anledning til akut handling, er proceduren ved nye underretningssager, at forældremyndigheden indkaldes til en partshøringsamtale med henblik på partshøring jf. forvaltningsloven paragraf 19 samt indledende vurdering af, hvorvidt det må antages at et barn eller ung er i målgruppen for særlig støtte, idet kommunen som led i sin almindelige tilsynsforpligtelse efter servicelovens paragraf 146 må undersøge, om det barn eller den unge, som underretningen omhandler, har behov for særlig støtte”.

Ny vurdering ved ny underretning

Familien Strunge fortæller, at den finder forløbet krænkende, da Vejen Kommune altså kunne have valgt ikke at indkalde til samtale.

– Selvom vi er helt normale og har opført os pænt, er vi nu registreret i et system, som kigger på os, uagtet hvad vi gør. Hvis det her sker igen, har vi fået at vide, at systemet tager yderligere tiltag, der vil involvere vores søn og stille spørgsmål til vores forældreskab. Vi kan ikke viske tavlen ren, siger han.

– Vi negligerer ikke vigtigheden af underretninger og de alvorlige sager på nogen måde – der skal børnene selvfølgelig hjælpes. Men det er jo ikke barnets tarv at sætte en familie som os i sådan en situation, når underretningen er foretaget på baggrund af familiebilleder på sociale medier taget ud af en kontekst. Det er ikke sjovt, når knægten kommer og spørger, om kommunen tror, han er krybskytte, siger Jacob Strunge.

Morten Oldrup fra Vejen Kommune skriver i sin e-mail til avisen, at kommunen på ny skal foretage en 24-timersvurdering, hvis der kommer endnu en underretning.

“Såfremt der er en eksisterende aktiv børnesag, foretages der en individuel konkret vurdering ud fra underretningens indhold samt kendskabet til familien af, hvordan partshøringen vil foregå. Ved en ny underretning om et barn eller en ung, hvor kommunen allerede har iværksat en foranstaltning, skal kommunen genvurdere sagen”, skriver han.

Fortryder ikke

Selvom familien er ked af situationen, fortryder de ikke, at Jacob Strunge delte sønnens impala-jagt og monteringen af denne som trofæ på Facebook.

– Jeg er en stolt far, som har kvalitetstid med min søn. Vi står fuldt og fast ved det, vi er og står for. Vi giver vores børn sunde og aktive interesser i trygge rammer, siger han.

Til TV Syd har den nye borgmester i kommunen, Frank Schmidt-Hansen (K), sagt, at han på anledning af denne sag ønsker at få overblik over, hvor mange sager kommunen har, hvor man ikke er gået videre med en underretning.

– Det er hammerærgerligt, at vi skal bruge ressourcer på den slags. Både som kommune, men også de menneskelige konsekvenser, som de her borgere oplever ved en anmeldelse. Det er bestemt ikke rart at gå i, det kan jeg sagtens sætte mig ind i, har han sagt.

Familien Strunge ønsker at rose den nye borgmester samt viceborgmester Morten Thorøe (V), som ligeledes vil kigge på sagen.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Herunder 2 videoer som du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!