Kampen for at blive gravid fyldte alt: Nu hjælper Tina ufrivilligt barnløse kvinder

Kampen for at blive gravid fyldte alt: Nu hjælper Tina ufrivilligt barnløse kvinder


Da Tina Lykke Selch Teglgaard fyldte 27 år fik hun livmoderhalskræft.

Det var imidlertid ikke sygdommen, men det faktum, at hun måske aldrig kunne få børn, der var det hårdeste slag. Efter de mange operationer startede en kamp for at modbevise lægerne, der sagde, at det krævede et mirakel, hvis hun skulle blive gravid.

En kamp, hun ikke er alene om at skulle igennem.

Mellem 16-25 procent af alle par, der har forsøgt at få børn, oplever på et tidspunkt ikke at kunne blive gravide trods forsøg på det, og 10 procent af alle børn, der fødes i Danmark sker efter såkaldt kunstig befrugtning.

– Det lyder nemt, men kampen til det første skrig er lang og ødelæggende både fysisk og psykisk, siger Tina Lykke Selch Teglgaard.

I Nordhavn på Østerbro hjælper hun derfor kvinder igennem den svære tid

– Det er vigtigt at fortælle, hvor sindssygt hårdt det er. I klinikken møder jeg kvinder, der normalt er stærke og har styr på alting, og som ved præcis, hvilke knapper, de skal skrue på, når verden kræver ekstra af dem, siger hun og fortsætter:

– Pludselig står du bare i en situation, hvor du ikke kan trykke eller skrue. Du kan ikke blive gravid uden de her hårde behandlinger, og alligevel ved du ikke, om der venter et barn på den anden side.

Antallet af vigtige bøger på hylderne i klinikken er mange, og det er Tinas uddannelser også.

– Men jeg mærker meget, at det er lige så vigtigt for kvinderne, at jeg selv har været i deres situation og spurgt mig selv; hvordan skal livet nu se ud. Skal man leve med dommen, skal man adoptere, skal man kaste sin krop ud i usikre opslidende behandlinger, spørger hun retorisk.

For der er selvfølgelig ikke en generel gameplan, når det kommer til den enkeltes liv, og det er noget af det, hun prøver at hjælpe andre til at se.

– For mange er det her deres livs første og største krise, så jeg møder dem i, at det er hårdt, og de skal tage sig selv alvorligt. Vi har en tendens til at sige, der altid er nogen, der har det hårdere end os, men man må altså gerne føle sig uretfærdigt behandlet og være misundelig på veninderne, der spytter børn ud på stribe. Uden vrede er det svært at forstå situationen, understreger hun.

Glemmer sig selv

Samtaleterapien kan handle om alt fra vennernes barnedåbe, hormonbehandlinger og rødvin, for mange barnløse tror de skal følge en plan slavisk for at opsøge chancen for at blive gravide.

For mange er det her deres livs første og største krise, så jeg møder dem i, at det er hårdt, og de skal tage sig selv alvorligt. Vi har en tendens til at sige, der altid er nogen, der har det hårdere end os, men man må altså gerne føle sig uretfærdigt behandlet og være misundelig på veninderne

Tina Teglgaard

– Men det vigtigste er at lytte til sig selv, og det er typisk, det første vi glemmer, siger Tina.

– Der er en masse forskning for, hvad der er godt og dårligt, men hvis dit liv ikke er i balance, så ender du i stress og depression. Vel at mærke ved siden af et fuldtidsarbejde, så jeg bruger meget min uddannelse som yogalærer også til at starte med et par minutters meditation og få kvinderne til at lytte til deres krop. Det lyder måske lidt søgt, men det handler om at få skabt en identitetsudvikling midt i en livskrise.

Efter samtalerne finder mange ud af, at det kan være nødvendigt at organisere arbejdslivet på en anden måde, så behandlingerne ikke stresser dem ihjel, og de bliver bedre til at sige fra og snakke højt om udfordringerne og bekymringerne.

– Man skal huske, at mange ufrivilligt barnløse kvinder har mistet et barn under forløbet og bærer på en sorg og en kæmpe angst for, at det skal ske igen. Det er hårdt, for de er mor i deres sjæl, men har bare ikke noget barn, siger Tina Lykke Selch Teglgaard, der hver fjerde uger holder netværksmøder for ufrivilligt barnløse på Fryd og Gammen i Nordhavn.

Lægerne mangler de psykiske aspekter

Selv har hun i dag to drenge på henholdsvis 7 og 9 år, men det tog næsten tre års behandlinger, der vendte op og ned på livet at nå dertil.

Oven i det hele blev hun ramt af brystkræft, og skulle nu igen igennem operationer og behandlinger, alt imens hun havde terapi med ufrivilligt barnløse kvinder, og det lærte hende noget vigtigt.

– Det psykiske aspekt mangler i den lægelige tilgang. Jeg har selvfølgelig mine værktøjer, men jeg er også bare Tina, og jeg var kørt helt ned.

Og sådan har de fleste kvinder det, når de kæmper med alle aspekter af både barnløshed og brystkræft.

– Vi kan ikke lade være med at sammenligne os med vores veninder og vi glemmer derfor os selv og den sorg, der er vigtig at bearbejde, for der er også masser af styrke og glæde og drømme, understreger Tina Lykke Selch Teglgaard, der har ét overskyggende råd.

– Kvinder skal lære at give sig selv omsorg og tænke på sig selv. Det kræver man tager sig selv alvorligt og indretter sit liv efter, der hvor man er lige nu, og så er det okay at spørge om hjælp. At sige til veninderne, det gør ondt altid at mødes med deres børn, at de kan give dig god samvittighed, når du melder fra og at du nok selv skal fortælle, når der er noget nyt.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Herunder 2 videoer som du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!