Han er den første til at se nye coronavarianter: Nu advarer han mod fremtidens trusler

Han er den første til at se nye coronavarianter: Nu advarer han mod fremtidens trusler


Corona: Det er blot et spørgsmål om tid, før der kommer en ny coronavariant og udkonkurrerer omikron. Og det er ikke utænkeligt, at den næste variant kan blive en endnu større trussel mod vores samfund.

De alvorlige toner om fremtiden med coronavirus kommer fra en mand, der regnes som en af Danmarks førende virusforskere. Anders Fomsgaard er overlæge og virusforsker på Statens Serum Institut, og det er ham, der står i spidsen for det laboratorie, der undersøger de farligste vira, som landet bliver ramt af. Heriblandt coronavirus og nye coronavarianter.

– Nu er der kommet en variant fra wuhan, alpha, delta og nu kom omikron. Der er ingen grund til, at det skal stoppe ved det, siger forskeren, der siden coronapandemiens start indgående har studeret, hvordan coronavirus flere gange har muteret til nye smitsomme varianter, der med omikron nu også i høj grad er i stand til at undvige vaccinerne.

Ugen har ellers budt på en række gode nyheder i kampen mod at blive fri af coronapandemien. Omikron er langt mere smitsom, men har til gengæld vist sig at være halvt så alvorlig som Delta-varianten. Og det gav tidligere på ugen anledning til ”forsigtig optimisme” hos Statens Serum Institut.

3 korte om omikron

  1. Omikronvarianten blev identificeret i november, men den er allerede fundet i 38 af de 53 lande, der hører under WHO Europa. Inden for nogle uger vil omikron være den dominerende variant i mange lande og presse sundhedssystemerne yderligere.
  2. Alene omfanget af smittede med omikron vil føre til flere indlæggelser og forstyrrelser i driften af sundhedssystemerne og andre kritiske dele af samfundene.
  3. Mandag var der dog godt nyt fra Statens Serum Institut, der oplyste, at risikoen for indlæggelse er det halve med omikronvariant. Varianten kan dog alligevel presse vores sundhedsvæsen. I en ny risikovurdering fra Statens Serum Institut forventes der op til 25.000-55.000 smittede om dagen i slutningen af januar. Samtidig forventes op til 150-360 nyindlæggelser om dagen i starten af februar.

Faglig direktør Tyra Grove Krause fortalte i den forbindelse til TV2, at danskerne meget vel kunne se frem til at få deres normale liv tilbage om to måneder, og at det ved næste vintersæson blot vil være de gamle, der vil skulle have en vaccine.

Jeg tror ikke, det er sidste gang, vi ser en ny dominerende variant. Men om det opleves mildere og mere medgørlig, eller om den pludselig får en anden sygdomsprofil, det tør jeg slet ikke spå om.

Anders Fomsgaard, overlæge, Statens Serum Institut.

Det stemte helt overens med en række eksperter, der i Avisen Danmark før nytår forudså, at 2022 ville blive sidste år, hvor vi skulle kæmpe med corona som en pandemi. Efter det ville vi blot anskue den på linje med influenza.

Anders Fomsgaard understreger, at hans forudsigelser er usikre, men at han opfordrer til, at man ikke tager for let på en kommende trussel fra nye coronavarianter. Foto: SSI

Ligesom Anders Fomsgaard regner de med, at vi ser flere coronavarianter, der vil forsøge at undslippe vores immunitet. Men håbet er, at virus udvikler sig i en retning, der gør den mindre alvorligt, og at vi efter vacciner og tidligere smitte vil have opbygget så stærkt et værn mod også nye varianter, at vi får bugt med epidemien.

Kan ikke udelukke farligere varianter

Men det er for tidligt at drage den slags konklusioner, mener Anders Fomsgaard. Han vurderer det ikke som usandsynligt, at den næste coronavariant både kan være mere smitsom, i større grad kan undvige vaccinerne og kan gøre os mere syge.

– Det kan man bestemt ikke udelukke. Det kan være, vi får styr på omikron, men hvad med den næste?

– Coronavirusset har potentialet. Historien har vist os, at der kommer en ny hele tiden.

Vil de næste varianter volde os lige så store problemer som omikron med nedlukninger, restriktioner og behov for flere vaccinationer?

– Det er meget svært at sige. Der er eksempler på virus, som har ændret sygdomsfremkaldende egenskaber. Zika-virusset var ikke et problem i Afrika, men da den kom til Sydamerika gav den alvorlig sygdom. Det er et eksempel på et virus, der kan sprede sig og med tiden give alvorlig sygdom. Det er ikke til at sige, om der sygdomsmæssigt kommer ændringer, siger han.

Anders Fomsgaard understreger, at hans forudsigelser er usikre, men at han opfordrer til, at man ikke tager for let på en kommende trussel fra nye coronavarianter.

– Vi ved stadig ikke ret meget om det her virus, siger han flere gange under interviewet.

Flere eksperter forventer, at 2022 bliver sidste år, hvor vi kæmper med det her som en epidemi, og at det derefter vil blive betragtet mere på linje med influenza. Hvor sandsynligt synes du, det scenarie er?

– Nu skal jeg også passe på med at gå imod egne chefer. Men som faglig virolog vil jeg sige, at det virker usandsynligt, at denne virus med kæmpe potentiale til at ændre smitteresistens og sygdom skulle stoppe, bare fordi nogen får et tredje stik. Det mest sandsynlige er, at der kommer en ny, og efter den en ny.

Men det ser vi også med influenza. Tænker du, at det er mere sandsynligt, at vi også næste år står i en ekstraordinær situation, hvor der er behov for flere restriktioner og vaccinestik på grund af en ny coronavariant?

– Det er ikke til at sige.

Men du er tvivlsom over for, at 2022 bliver sidste år, hvor vi kæmper med det som en pandemi?

– Det virker i hvert fald usandsynligt, hvis man ser på historien. Selvfølgelig opbygges der mere og mere immunitet i befolkningen, som du er inde på, og det kan godt betyde, at den opfattes mildere og mildere.

– Jeg tror ikke, det er sidste gang, vi ser en ny dominerende variant. Men om det opleves mildere og mere medgørlig, eller om den pludselig får en anden sygdomsprofil, det tør jeg slet ikke spå om. Men potentialet er der, siger han.

Varianter vil ramme Danmark

Omikron-varianten skaber lige nu smitterekorder over hele verden. Dermed muterer virus flere gange, og det øger også risikoen for, at der opstår nye kritiske coronavarianter, der enten kan være mere smitsomme eller i endnu højere grad undvige vaccinerne.

– Vi må sige, at vi nok aldrig slipper helt af med coronavirus, før vi slipper af med den i alle fire verdenshjørner. Hvis der opstår en variant i Indien, Sydafrika eller Sydamerika, så har vi den på Rådhuspladsen efter 14 dage, siger han.

Han fastslår dog samtidig, at vi dermed ikke nødvendigvis står over for en uendelig kamp mod nye coronavarianter. Med tiden forventer Anders Fomsgaard, at virus er tvunget til at mutere i en retning, hvor den er mere smitsom, men får problemer med at bryde gennem vores stigende flokimmunutet. Han er bare i tvivl om, hvornår det sker, og hvornår vi dermed kan leve et normalt liv igen.

– Om det sker om et år eller to, eller om det overhovedet sker, er svært at spå om. Det vil jeg nødig hænges op på, siger han.

– Men enten forsvinder den ligesom Sars-1 i 2003, og ellers lærer vi at leve med den på en tålelig måde i et rigt samfund som Danmark. Det er ikke sådan, at det hele bare gentager sig, siger han og fortæller, at rige lande som Danmark kan begrænse omfanget og følgerne af bølgerne med vacciner, gode vaner og rustning af sundhedsvæsnet.

Skal opretholde værn

SSI’s ledelse var tidligere på ugen ude med optimistiske meldinger om, at Omikron faktisk kan hjælpe os gennem epidemien, da den ikke gør os lige så syge som tidligere varianter, men at vi til gengæld opbygger et værn mod andre varianter, der eventuelt senere vil opstå.

Det og udsigten til bedre vejr vil bringe os tilbage til en normal hverdag om nogle måneder. Det mødte kritik fra WHO, der ikke mener, at der er data til at konkludere den udvikling. Anders Fomsgaard forventer ligesom SSI-ledelsen, at det er meget sandsynligt, at vi vender tilbage til noget nær normalen til foråret. Han kalder ligesom SSI-direktør Henrik Ullum sig selv ”forsigtig optimist”, når det gælder foråret.

– Forsigtig optimisme er altid rart. Og vi kan bruge årstidseffekten om få måneder og en stigende flokimmunitet. Men igen – hvad er facts, og hvad er håb og drømme? Når vi er ude i idéfeltet, kan den enes bud være lige så godt som den andens, siger han.

Hvad der venter, når vejret skifter er endnu mere usikkert. Og han advarer mod at tage for let på truslen, når smittebølgen efter forventningen vil aftage til forrået.

– Vi kan sænke skuldrene, men ikke paraderne. Det ville være ufornuftigt ikke at bruge en eventuel pause på at forberede os på det næste. Om det så bliver en ny muteret coronavirus, en influenzavirus eller noget tredje er uvist. Men vi skal være rustede, så vi ikke står med sundhedssystemer, der ikke kan overkomme en ny epidemi. Så må vi ligesom med en forsikring bare håbe, at vi ikke får brug for den, siger Anders Fomsgaard.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Herunder 2 videoer som du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!