Fugleinfluenza i Fjends: 100.000 æglæggende høns skal aflives i weekenden

Fugleinfluenza i Fjends: 100.000 æglæggende høns skal aflives i weekenden


Tastum: 100.000 æglæggende høns hos landmand Hans Rauff Hansen i Tastum ved Stoholm skal aflives, fordi besætningen er blevet ramt af fugleinfluenza.

Det oplyser Fødevarestyrelsen, og det bliver bekræftet af landmanden, som er noget rystet over det.

– Jeg ved ikke ret meget endnu. Men vi kontaktede dyrlægen straks, vi opdagede, at noget var galt, og så er det gået efter deres procedure, siger Hans Rauff Hansen, der endnu ikke ved, hvornår aflivningen skal effektueres.

– Jeg ved kun, at de tager det hele, også dem, som er raske, siger Hans Rauff Hansen, der har en anden afdeling med høns i Sjørup, men den er ikke ramt af fugleinfluenzaen, ligesom hans nabos højefarm også er gået fri ind til nu.

Det er det andet udbrud af fugleinfluenza på Viborg-egnen i vinter. Tidligere er en farm med vildfugle i Løvel ramt, og de fugle er allerede aflivet.

Mange angreb

– Det ser desværre ud til, at fugleinfluenzaen har godt fat i år, siger Jakob Munkhøj, der er kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Alene i år er det tredje gang, at myndighederne rykker ud til en farm for at aflive fjerkræ.

Kort efter nytår blev 30.000 kalkuner aflivet på Lolland efter smitte, mens der torsdag blev aflivet yderligere 60.000 kalkuner på en farm ved Ruds-Vedby på Sydvestsjælland.

Sammen med Beredskabsstyrelsen går Fødevarestyrelsen i weekenden i gang med at aflive de tusindvis af høns i Tastum. 500 høns fra besætningen er døde i løbet af de seneste dage.

Alvorlig trussel

– Jeg vil gerne gentage vores vigtige budskab om, at både hobbyavlere og professionelle skal tage truslen om smitte fra de vilde fugle meget alvorligt, siger Jakob Munkhøj.

– Det handler dels om at ikke at få smittet sine egne dyr, dels om at holde smittetrykket nede, så vi får begrænset risikoen for smittespredning mellem farmene.

Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fjerkræ inde eller overdækket for at afskærme for vilde fugle.

Kontakt dyrlæge

Fødevarestyrelsen anbefaler avlere om at kontakte en dyrlæge, hvis man har en mistanke om smitte med fugleinfluenza.

Styrelsen har oprettet en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning ved Tastum, hvor det er forbudt at sælge og flytte æg, høns eller andre fugle, med mindre man har fået en særlig tilladelse.

Denne zone forventes tidligst at kunne blive ophævet 30 dage efter, at aflivningerne er blevet afsluttet.

Der er en 10-kilometers zone omkring farmen i Tastum. Her er der særlige restriktioner for fjerkræhold – og salg af æg. (Arkivfoto)Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Herunder 2 videoer som du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!