Far lod sin niårige søn skyde en impala i Sydafrika og delte det stolt på Facebook: Efter anonym underretning er de nu indkaldt til samtale med kommunen

Far lod sin niårige søn skyde en impala i Sydafrika og delte det stolt på Facebook: Efter anonym underretning er de nu indkaldt til samtale med kommunen


Jagt: En zoologisk konservator, hans søn og en sydafrikansk impala er blevet centrum for en opsigtsvækkende sag, som tager sin begyndelse i oktober 2020.

Her var den zoologiske konservator Jacob Strunge med sin dengang niårige søn på jagt i Sydafrika, hvor sønnen skød og dræbte en impala – en mellemstor afrikansk antilope.

I Danmark skal man være 16 år for at få jagttegn, men i Sydafrika er det ikke ulovligt for en niårig at jage. Og netop jagt ligger familien nær, da faren Jacob Strunge er indehaver af virksomheden Trophy Art, som arbejder med jagttrofæer ved den sydjyske landsby Veers i Vejen Kommune.

Den 30. december lavede Jacob Strunge et opslag i den store Facebook-gruppe “Alle os der går på jagt”, hvor der er flere end 53.000 medlemmer. Her delte han stolt over 40 billeder af, at sønnen nu mere end et år senere havde fået monteret dyret som trofæ til at hænge på væggen.

På det første billede i opslaget ses den niårige dreng sidde i Sydafrika ved den impala, han har skudt, mens han holder en riffel i hænderne.

Anonym underretning

Men nu er Vejen Kommune blevet indblandet i sagen. Opslaget fik nemlig en anonym borger til at lave en underretning, og kommunen indkaldte efter få dage Jacob Strunge og drengens mor til en samtale, som finder sted torsdag den 6. januar.

Den indkaldelse fik på ny Jacob Strunge til tasterne. I et nyt Facebook-opslag delte han den 3. januar brevet fra kommunen både på sin private profil og i den store jagtgruppe, og heri undrer han sig over, at en anonym borger har gjort sig til dommer over hans forældreevner.

Jacob Strunge

Startede virksomheden Trophy Art i 2001.

Besluttede allerede som seksårig, at han ville være zoologisk konservator.

Er udlært i Finland med flere studieophold i USA og Holland.

Kilde: trophyart.dk

“Jeg er rystet, jeg er gal, jeg er skuffet, og ikke mindst er jeg rigtig ked af det”, skriver han.

“Jeg er rystet over, at vores samfund kan styres af krænkelsesparate personer, der ikke har mod til at stå ved dem selv. Vedkommende kender os jo ikke,” står der senere i opslaget, som i skrivende stund har over 1000 reaktioner og flere end 770 kommentarer i jagtgruppen.

Alle kommer til samtale

I brevet fra Vejen Kommune står der, at der skal foretages en vurdering af, “hvorvidt det må antages, at jeres barn har behov for særlig støtte i henhold til servicelovens paragraf 52”.

Netop denne paragraf omhandler børn og unges behov for støtte i bekæmpelse af ungdomskriminalitet.

Underretningen fra den anonyme borger er lavet efter servicelovens paragraf 153, 153a og 154.  Når en kommune modtager en sådan underretning skal den ifølge loven inden for 24 timer efter modtagelsen vurdere, ”om barnets eller den unges sundhed eller udvikling er i fare, og om der derfor er behov for at iværksætte akutte foranstaltninger over for barnet eller den unge.”

Til brug for vurderingen af en underretning kan kommunen indkalde til en samtale, fremgår det af serviceloven. Men en samtale kan også undlades, ”i det omfang barnets eller den unges modenhed eller sagens karakter taler imod samtalens gennemførelse”, fremgår det af paragraf 155a.

I en e-mail til avisen skriver Vejen Kommunes direktør for børn og familie, Morten Oldrup, at såfremt underretninger ikke giver anledning til en akut foranstaltning, vil forældrene blive indkaldt til en samtale.

“Samtalen skal ses som en partshøring efter forvaltningslovens paragraf 19, hvor forældremyndighedsindehaverne har mulighed for at kommentere på underretningen. Det kan også ses som deres retssikkerhed i, at de er bekendt med de oplysninger, der indgår omkring dem og deres børn”, skriver han.

Kommunen har altså ifølge loven pligt til at behandle og vurdere samtlige underretninger, og i Vejen er det ifølge direktøren kutyme, at alle indkaldes til en samtale.

Svært ved at tage det seriøst

I sit Facebook-opslag skriver Jacob Strunge, at han er gal over, at man ved kommunen ikke kan sortere i anonyme henvendelser.

“Jeg har meget svært ved at tage sagen seriøst men er samtidig selvfølgelig nødt til det, da en underretning i en kommune ikke er for sjov”, skriver faren.

Antal underretninger i hele Danmark per år

  • 2015: 97.288
  • 2016: 105.020
  • 2017: 118.127
  • 2018: 127.784
  • 2019: 138.088
  • 2020: 135.919

Kilde: Danmarks Statistik

I selve underretningen, som Jacob Strunge også har delt på Facebook, fremgår det, at den anonyme borger finder det “stærkt bekymrende”, at den niårige søn blev taget med på jagt i Afrika.

“Det er uansvarligt at lade en niårig dræbe et stykke vildt for fornøjelsens skyld. Aldersgrænsen i Danmark er fastsat til 16 år for jagttegn af en årsag, og en syv år yngre dreng er på ingen måde kognitivt og mentalt udviklet til at forholde sig rationelt til at dræbe”, står der i underretningen.

“Det vil være åbenlyst for enhver, at man ikke medbringer en dreng til en stripklub, en bar for at drikke alkohol eller et kasino for at spille hasard syv år før denne har opnået den lovlige grænse”, skriver den anonyme borger videre.

Disse holdninger er Jacob Strunge ganske uenig i, og han skriver på Facebook, at både han selv og nu også hans to sønner gennem jagt har fået respekt for folk, jagt og vildt.

“Jeg har haft fantastiske oplevelser sammen med begge min sønner på jagt. De har siddet med i rygsæk-stolen med høreværn på, siden de var to år. Fået trætte ben af en hel dag i skoven. Fået muligheden for at skyde vildt i Afrika på familieferier i helt ubeskrivelige oplevelser. Flere gange endda. Og alt sammen fuldt sikkert, og fuldt lovligt”, skriver han.

Flere lignende billeder

Han opfordrer i sit opslag andre Facebook-brugere til også at dele personlige oplevelser, de har haft med at gå på jagt med deres børn, da han selv mener, at jagt er en sund og lærerig oplevelse, uanset om man er 9, 16 eller 42 år gammel.

Den opfordring har en lang række Facebook-brugere taget til sig, og flere borgere deler i kommentarsporet til opslaget billeder af egne børn, som på samme måde har skudt vildt i udlandet.

Avisen har været i kontakt med Jacob Strunge, som ikke har ønsket at udtale sig i sagen på nuværende tidspunkt. Avisen har vurderet, at sagen via den store bevågenhed og debat på Facebook har offentlighedens interesse.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Herunder 2 videoer som du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!