Energi-chef efter vildt 2021: Forbrugerne skal kunne se idéen i at købe grønt

Energi-chef efter vildt 2021: Forbrugerne skal kunne se idéen i at købe grønt


2021 var et helt utroligt år set med energi- og klimabriller. Et år, der på én gang var både overraskende, tankevækkende, foruroligende og perspektivrigt.

De færreste havde formentlig set det komme, men energiprisernes himmelflugt står klart i erindringen. Det seneste halve års tid er især gaspriserne nærmest eksploderet. Og netop gaspriserne er drivende for blandt andet elpriserne, fordi Europa stadig får en alt for stor del af sin elforsyning fra naturgasfyrede kraftværker.

Nogle har brugt anledningen til at skyde med skarpt mod den grønne omstilling og gøre den vedvarende energi til synderen. Men det er helt skævt, for problemet er, at vi endnu ikke har nok vedvarende energi til at gøre os fri af gassen. Og det er ganske tankevækkende, at vi fortsat i Europa er sårbart afhængige af gasleverancer fra lande som Rusland, som vi ellers ikke ønsker at være i et afhængighedsforhold til.

Svaret er at forcere udbygningen af vind- og solenergi, hvis vi skal frigøre os fra gassen.

Ud over at det hverken er fedt at brænde fossile brændsler af eller være afhængig af storpolitiske bøller som Putin, er der al mulig grund til at sætte turbo på udbygningen af vedvarende energi. Det blev klart for alle, da FN’s internationale klimapanel, IPCC, i august udgav sin status på verdens sande tilstand. Det var nedslående og stærkt bekymrende læsning.

Paris-aftalens målsætning om at holde de globale temperaturstigninger under 1,5 grader er ikke realistisk, hvis vi ikke bekæmper klimaforandringerne i et langt højere tempo end hidtil, konkluderede de fremmeste klimaeksperter i verden. IPCC-rapportens dokumentation er så overbevisende, at det er svært at se, at man overhovedet kan være klimaskeptiker herefter.

I hvert fald hvis man vil tages alvorligt.

Ud over at det hverken er fedt at brænde fossile brændsler af eller være afhængig af storpolitiske bøller som Putin, er der al mulig grund til at sætte turbo på udbygningen af vedvarende energi.

Fra klummen

Noget andet, der var vildt i 2021 – men på en helt anderledes positiv måde – er, at vi 30 år efter, at verdens første havvindmøllepark blev indviet ved Vindeby, nu er nået til, at havvind kan opføres støttefrit. Det skete, da tyske RWE i december vandt udbuddet om at opføre havvindmølleparken Thor. Ikke alene kan opførelse af havvind nu ske uden støtte, staten tjener tilmed 2,8 milliarder kroner på projektet. Det er bare med at komme i gang med de næste projekter, for vi skal bygge meget mere vedvarende energi frem mod 2030.

Brede smil på læberne kan man også få ved at læse de månedlige statistikker over bilsalget. I november 2020 udgjorde elbilernes andel af nybilsalget 10 procent. Et år senere er andelen fordoblet, så hver femte nye bil nu kører på ren el. Og det tal stiger og stiger.

Danskerne har taget elbilerne til sig. Ikke alene er de meget federe at køre i. De er også klart billigere i drift. Markedet er dermed godt på vej til at levere omstillingen fra fossildrevne benzin- og dieselbiler til grønne elbiler, og min spådom er, at det kommer til at gå hurtigere, end politikere forudsagde, da de lavede afgiftssystemet om sidste vinter. Elbilen er godt på vej til at være forbrugsvalget for millioner, ikke for millionærer.

Og her er vi ved kernen. Ved det, der afgør, om energi- og klimaåret 2022 bliver lige så vildt som 2021. Tænk nu, hvis alle danskere i deres forbrugsvalg vælger grønt frem for sort? Elbiler frem for benzin- og dieselbiler. Varmepumper frem for naturgasfyr. Hvordan sikrer vi, at vi hver især vælger den løsning, der er bedst for klimaet? Forbrugerne skal naturligvis kunne se ideen i at købe grønt. Men vi ved jo også, at vi både tænker med hjernen og med pengepungen.

Denne opgave har politikerne ikke løst endnu. Og derfor venter vi stadig på, at det nye år skal bringe os videre ad den vej, blandt andet med en grøn skattereform med en CO2-afgift, der beskatter fossilt ressourceforbrug og gør det grønne valg mere konkurrencedygtigt.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk EnergiSource link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Herunder 2 videoer som du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!