Eksperternes råd til en coronafri nytårsaften: Man skal seriøst overveje, hvor mange man samles

Eksperternes råd til en coronafri nytårsaften: Man skal seriøst overveje, hvor mange man samles


Nytår: Coronavirusset ikke gået på juleferie. Tværtimod nyder den godt af, at mange af os har holdt fri i nogle dage og set vores familier. Det er til at se på smittetallene, som er fortsat med at stige i de første dage efter julen.

Lige rundt om hjørnet venter så nytårsaften, hvor vi mødes på kryds og tværs og gerne med andre end dem, vi har fejret jul med. Men hvordan undgår vi at invitere corona med til festen? Det giver to eksperter her deres bud på.

Spørger man Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi ved Københavns Universitet, er det allervigtigste at overveje, hvor mange man samles.

– Man skal lade være at arrangere fester med mange forskellige mennesker, som ikke ser hinanden til hverdag. Det er der, risikoen er størst for, at en enkelt kommer til at smitte de andre. Man skal seriøst overveje at begrænse sig med, hvor mange man samles, siger han.

Samme råd lyder fra Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet. Han nævner, at en af forskellene på de sociale sammenkomster i juledagene i forhold til nytårsaften er, at hvor julen bruges med familien, skyder vi oftest nytåret ind med vores venner – og måske endda nogle, vi ikke ser så ofte.

Ingen af professorerne nævner dog noget gyldent antal personer, man bør holde sig under. Det afgørende er, hvor mange forskellige husstande, der samles.

Man skal seriøst overveje at begrænse sig med, hvor mange man samles.

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi ved Københavns Universitet

Ingen corona over dørtrinnet

Kort fortalt er rådene praktisk talt de samme som op til juledagene. Er du nærkontakt eller har symptomer, så bliv hjemme for dig selv, indtil du har det nødvendige antal negative testsvar.

Derudover skal man i det hele taget tænke sig grundigt om og tænke over, hvem man har været sammen med de seneste dage, forklarer Jan Pravsgaard Christensen.

– Hvis du eksempelvis har været på arbejde i denne uge og været omkring mange mennesker, skal du lige stikke fingeren i jorden: Har du hørt om kollegaer, der er smittede, og kan der være risiko for, at du også selv kan være smittet? Hvor stor er risikoen for, at du kan være smittet i forhold til, om du skal være sammen med andre mennesker nytårsaften?

Sundhedsstyrelsens råd til smittefrit jul og nytår

  • Bliv vaccineret – så passer du godt på dig selv og dine nærmeste
  • Bliv hjemme og bliv testet, hvis du har symptomer – spring julehyggen over, hvis du er smittet eller syg
  • Hold afstand – se så få som muligt, hold dig til din familie og nærmeste omgangskreds
  • Luft ud og skab gennemtræk – I kan også mødes udenfor og gå en tur
  • Sprit hænder – vigtigt i den søde juletid hvor vi spiser lækkerier og pakker gaver op
  • Gør rent, særligt på overflader som mange rør ved – husk det især, inden gæsterne kommer

I det hele taget er det fornuftigt at tage enten en hurtigtest eller en hjemmetest, inden man mødes på kryds og tværs for at skyde nytåret ind, mener han. Og helst så sent som muligt, så man næsten kan være sikker på ikke at blive smittet mellem testen og nytårsfesten.

Også Hans Jørn Kolmos taler for test inden fest, særligt hvis man skal mødes med andre end dem, man har fejret jul med.

– Det er ikke sådan, at man absolut skal testes. Hvis man er sammen med familie, man har været sammen med hele julen, er der ingen grund til at gøre noget særligt. Men hvis man mødes med andre, man ikke har set over julen, skal man nok lige spørge hinanden, om alle er sikre på, at ingen er smittede. Så kan man eventuelt tage en test. Man skal i det hele taget tænke sig om, siger han.

De samme anbefalinger

Ifølge Hans Jørn Kolmos er det vigtigste at holde sig til myndighedernes anbefalinger. Vi skal ikke glemme at lufte ud og spritte af.

Spørger man Jan Pravsgaard Christensen, er han enig i, at det ikke kan skade. Men hvor stor effekt anbefalingerne reelt har på en nytårsaften, kan måske diskuteres.

– Man kan jo altid spritte hænder og prøve at holde afstand, når man er sammen. Men man må erkende, at når først man er under samme tag, og hvis først én er smittet, risikerer man, at de andre også bliver smittet. Det er fint at lufte ud og så videre, for det nedsætter risikoen. Men hvis man skal være sammen mange timer indendørs, risikerer man at smitte videre alligevel. Derfor er det vigtigste, at man ikke får en smittet ind over dørtrinnet, siger han.Source link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Herunder 2 videoer som du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!