Eksperter ser snarlig vej ud af pandemien: Derfor kan 2022 blive sidste hårde kamp mod covid-19

Eksperter ser snarlig vej ud af pandemien: Derfor kan 2022 blive sidste hårde kamp mod covid-19


Corona: De næste måneder vil smitten tage drastisk til. Men når foråret kommer, lysner det, og 2022 vil formentlig blive det sidste år, hvor vi skal kæmpe med corona som en pandemi.

Sådan lyder tre fremtrædende viruseksperters forventninger til det kommende år under coronapandemien.

– Fra efteråret 2022 kommer vi til at se på det som en influenza, hvor vi skal vaccinere ældre og folk i risikogrupperne. Men til den tid kan vi forhåbentlig leve et normalt liv, siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet.

Også Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet, og Lone Simonsen, professor i epidemiologi på Roskilde Universitet, forventer, at covid-19 fra 2023 vil blive betragtet som en sæsonvirus på linje med influenza.

– Jeg tror, pandemifasen ender efter dette år. Når pandemifasen er færdig, vil der være så meget immunitet i befolkningen, at vi overgår til en sæsonvirus-æra, som vi har med influenza. Jeg har set på så mange historiske epidemier, og vi forventer, at vi er ved at være så langt med covid-19, siger Lone Simonsen.

Hårde måneder forude

Mens de tre professorer ser lyst på det kommende år, ser de næste måneder isoleret set mere dystre ud. Statens Serum Institut har allerede gjort det klart, at januar bliver en slem måned – den værste i hele pandemien med op mod 45.000 smittede om dagen, udtalte Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, kort før juleaften til TV2.

Lone Simonsen, Hans Jørn Kolmos og Allan Randrup Thomsen forventer også rekordhøje smittetal, og at vi derfor fortsat vil være underlagt restriktioner i et eller andet omfang: I bedste fald taler vi kun eksempelvis fortsat brug af mundbind og afstandskrav i biografer og til kulturarrangementer. I allerværste fald kan der være brug for deciderede nedlukninger, lyder det.

Jeg tror, vi har set det værste. Jeg har svært ved at se, at der indføres hårdere restriktioner.

Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi, Syddansk Universitet.

Årsagen er den mere smitsomme omikronvariant, som på kort tid har overtaget dominansen i Danmark og sendt smittetallene i vejret, og har vist sig i stand til at undvige vaccinerne. Statens Serum Institut mener endnu ikke, at det kan konkluderes, om varianten er mere eller mindre alvorlig, men flere undersøgelser fra udlandet indikerer, at varianten er mildere.

Trods de opløftende meldinger er der dog fortsat risiko for, at variantens store smitsomhed kan få alvorlige konsekvenser for vores sundhedsvæsen den kommende tid. For selvom risikoen for indlæggelser mindskes, kan smittetallene stige så voldsomt, at indlæggelsestallene vil stige markant.

– I værste fald kan det betyde, at vi skal gennem en decideret nedlukning af samfundet, mens vi venter på en booster-vaccine, der er målrettet omikron, siger Lone Simonsen.

Så galt kommer det dog næppe til at gå, lyder det samstemmende fra eksperterne.

– Jeg tror, vi har set det værste. Jeg har svært ved at se, at der indføres hårdere restriktioner, siger Hans Jørn Kolmos.

Trykket forsvinder med foråret

Når foråret kommer med bedre vejr, og flere danskere er revaccineret, kan den sidste hårde kamp mod coronavirusset til gengæld meget vel være overstået, forudser de.

– Vi kommer forhåbentlig til at se, at presset løsner sig hen mod foråret, og når vi når hen til marts, forventer jeg, at vi kan slappe lidt af igen, siger Allan Randrup Thomsen.

Omikronvarianten er den første såkaldte flugtvariant, som har vist sig i stand til at undvige vaccinerne. I takt med, at immuniteten stiger i befolkningen, vil virus forsøge at undvige immuniteten – og dermed fremme dominansen af nye varianter, der mindsker effekten af vaccinerne. Der vil altså formentlig opstå flere nye flugtvarianter som omikron.

Alligevel tror ingen af de tre eksperter, at nye varianter vil volde os så store problemer, at det vil slukke håbet om, at 2022 bliver sidste år med corona allerhøjest på dagsordenen.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, forventer, at vi kan begynde at slappe af i marts, hvor han tror, at foråret er med til at nedbringe smittetallene. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

For selvom der opstår nye varianter, vil vores immunsystem stadig have et vist værn mod smitte og alvorlig sygdom fra tidligere vacciner eller sygdom. Og med den tredje vaccinedosis, som udrulles netop nu, vil immuniteten stige i samfundet.

– Vi ser det jo allerede nu med sæsoninfluenza, der varierer hver sæson. Jeg ser en endeløs omgang af nye varianter som et stort problem. I historiske epidemier har vi også haft tre-fire bølger, og så bygger vi immuniteten op, og så er pandemifasen færdig, siger Lone Simonsen.

Flere stik kan blive nødvendige

Allan Randrup Thomsen er enig, men understreger, at der fortsat er grund til at holde et vågent øje med nye varianter. Hverken han eller Hans Jørn Kolmos tør skråsikkert erklære omikron den sidste coronavariant, der kan sende smittetallene i vejret og gøre det nødvendigt at genindføre restriktioner. Men forventningen er, at der er så høj immunitet i befolkningen, at nye varianter vil have svært ved at sprede sig.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm gjorde det på et pressemøde i sidste uge klart, at det kan blive nødvendigt, at særligt ældre og sårbare borgere i fremtiden skal vaccineres hvert år. Og Israel har eksempelvis allerede annonceret, at landet vil begynde at tilbyde et fjerde vaccinestik mod coronavirus til alle borgere over 60 år. Men det kan også blive nødvendigt for større dele af befolkningen med et fjerde stik med en vaccine præciseret omikronvarianten, hvis det imod forventningen ikke lykkes at holde smitten under kontrol, vurderer Lone Simonsen og Allan Randrup Thomsen.

– Jeg håber og tror, at tredje dosis holder os fra masseindlæggelser og dødsfald. Men bliver det værre, må vi få en booster, når de mere prævise vacciner mod omikron forventes klar til foråret, siger Lone Simonsen.

Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet, har svært ved at forestille sig, at der kan vente os hårdere restriktioner i fremtiden. Samtidig understreger han dog, at intet er sikkert, når det gælder fremtiden med coronavirus. Arkivfoto: Robert WenglerSource link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Herunder 2 videoer som du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!