Dall: Radikales nye frihedsbrev presser Mette Frederiksen

Dall: Radikales nye frihedsbrev presser Mette Frederiksen


Allerede før jul var De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, ikke meget for etpartiregeringer:

– Vi kan så roligt sige nu, at vi har prøvet en etpartiregering, og hvis det ikke ændrer sig markant, synes jeg ikke modellen skal afprøves igen, sagde hun til Avisen Danmark. Og fredag fik retorikken et nøk opad i Politiken.

– Vi udelukker at pege på en etpartiregering, sagde Sofie Carsten Nielsen.

Med maksimalt halvandet år til næste valg til Folketinget, giver De Radikales leder nu sig selv et frihedsbrev og åbner for mandaternes logik: Vil Mette Frederiksen stadig kun være statsminister for en socialdemokratisk regering, skal hun have flertal uden Radikale. Men i De Radikales logik er en S-etpartiregering ikke ensbetydende med, at De Radikale i stedet vil pege på en borgerlig statsminister. Forvirret? Det er i hvert fald en meget teknisk position, som Det Radikale Venstre nu ønsker at indtage i dansk politik.

Dybest set ønsker partiet en flerpartiregering hen over midten. Det gør Lars Løkke Rasmussen, formand for det kommende parti Moderaterne, også. Men så er der heller ikke ret mange andre i dansk politik, der i 2022 kan se en regering over midten for sig. En midterregering fremstår i det nuværende politiske klima på Christiansborg som et fatamorgana. Ud fra en forestilling om, at midten i dansk politik er et sweet spot, hvorfra tidens store udfordringer kan løses i harmoni, bliver midten idylliseret. Risikoen for midten i dansk politik er snarere, at den ender som Bermuda-trekanten, hvor alt mellem Det Radikale Venstre, Kristendemokraterne og Moderaterne forsvinder ud i intetheden.

En midterregering fremstår i det nuværende politiske klima på Christiansborg som et fatamorgana.

Casper Dall, politisk redaktør

I De Radikales optik kan en etpartiregering – uanset farve – ikke løse de store udfordringer, samfundet står over for: Klimakrisen, økonomien og manglen på arbejdskraft. I interviewet med Politiken argumenterer Sofie Carsten Nielsen for, at ”blokpolitikken låser os i en mangel på langsigtede visioner. Det er hele tiden den kortsigtede dagsorden, der vinder.” Hvordan Sofie Carsten Nielsen forestiller sig, at en flerpartiregering hen over midten skal kunne blive enige om langsigtede visioner, fremstår ikke helt klart. Og det er netop en af svaghederne ved Sofie Carsten Nielsens skærpede retorik: Langsigtede visioner kan politiske flertal godt enes om, hvis der er politiske vilje til at indgå aftaler – uagtet om statsministeren på det pågældende tidspunkt leder en regering, hvor der er et eller flere partier i. Det afhænger ikke af regeringskonstruktionen – det afhænger af lysten til at forandre samfundet.

Med til Sofie Carsten Nielsen og De Radikales analyse er, at udlændingepolitikken alt for længe har fastlåst dansk politik. Partiet har valgt at acceptere, at det stramme udlændingepolitiske flertal kommer til at bestå, og det skal ikke være en hindring for, at partiet igen kan komme ind i regeringskontorerne – hvad enten der sidder en rød eller blå i Statsministeriet. Denne erkendelse er Sofie Carsten Nielsens største opgør med partiets – og Morten Østergaards – tidligere linje. Her blev udlændingepolitikken gjort til symbolpolitik, og det skabte markante overskrifter men næppe meget indflydelse. Sofie Carsten Nielsen trives fint som partileder uden store overskrifter, hvis det konverteres til indflydelse. Ved at begrave udlændingepolitikken som konfliktområde gør Radikale sig langt mere attraktive – både for de borgerlige partier og for Mette Frederiksen. Det er bare ikke nok for Mette Frederiksen til at invitere Radikale med i en regering. Dertil er De Radikales lyst til reformer stadig større end statsministerens.

– Nu er vi to gange blevet væltet af de Radikale, og så må den flok lusepustere og slingrefise tvinges til at tage konsekvensen og bekende kulør over for de borgerlige, sagde Anker Jørgensen ifølge Hans Engells bog – ”Lusepustere og slingrefise” – på et socialdemokratisk gruppemøde i 1982, da Anker Jørgensens regering trådte tilbage. Mon ikke Mette Frederiksen er fristet af at gentage budskabet: Bekend kulør!

Måske kommer budskabet allerede lørdag, når Det Radikale Venstre har inviteret både statsminister Mette Frederiksen og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, til partilederdebat ved Radikales nytårsstævne.

Ved at begrave udlændingepolitikken som konfliktområde gør Radikale sig langt mere attraktive – både for de borgerlige partier og for Mette Frederiksen.

Casper Dall, politisk redaktørSource link

KNOWLEDGE is POWER / REAL NEWS is KEY

Herunder 2 videoer som du med garanti ikke kommer til at se i de Danske medie-støttede løgne-medier!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vcnVtYmxlLmNvbS9lbWJlZC92cGVmZ24vP3B1Yj00Ij48L2lmcmFtZT4=
Se denne Video!

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6IG5vbmU7IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmJpdGNodXRlLmNvbS9lbWJlZC9KcWlBWFdWUEFLcGYvIj48L2lmcmFtZT4=
Vigtig Video!